martineli

martineli

100 ученици от 18 града два дни дискутираха във В. Търново бъдещето на страната и на Европа

В СИМУЛАЦИЯ НА ЗАСЕДАНИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ УЧАСТВА ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИЧКАТА ОТ ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „Д-Р ВАСИЛ БЕРОН“ РУМЯНА ИВАНОВА. Тя е и управител на учебната компания BOYAR DREAMS.

Симулационните заседания събраха във Велико Търново представители на 17 области и над 40 училища. В събитието се включиха повече от 100 ученици на възраст 17 18 години от 18 града в България, които в продължение на два дни дискутираха бъдещето на страната ни и на Европа. От Велико Търново в младежкото събитие се включиха пет абитуриентки – четири от Езиковата гимназия и Румяна Иванова от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ с ръководител Мария Джамбазова.

Тийнейджърите дискутираха на тема „Как да се формира новият европейски бюджет за периода 2020 2027 година”. Участниците в симулацията оформиха пет от общо седем парламентарни групи, аналогични на Европейския парламент, като болярите участваха в групите на „Европейската народна партия” – Румяна Иванова, а момичетата на Езиковата гимназия – „Социалисти и демократи”; „Алианса на либералите и демократите”, „Европейската обединена левица” и „Европа на свободата и демокрацията”.

Събитието беше открито от зам.-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев, а гости на симулациите бяха ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев и проф. д-р Ингрид Шикова от СУ „Св. Климент Охридски”.

На втория ден в дебата за бъдещето на Европа се включиха и българските евродепутати Ева Майдел и Светослав Малинов и доц. д-р Иво Инджов, преподавател в катедра „Журналистика и връзки с обществеността“ на Великотърновския университет.

Националното събитие беше организирано от информационните центрове от мрежата „Европа Директно” в България съвместно с Представителството на Европейската комисия и Бюрото на Европейския парламент в България.

ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ГИМНАЗИЯТА ПО ТУРИЗЪМ ПОСЕТИХА БОЛГРАДСКАТА ГИМНАЗИЯ. Единадесетокласничката Елисавета Петрова и инж. Славка Проданова, учител в гимназията пътуваха до Болград. Визитата бе награда от международния конкурс „160 години Болградска гимназия – извор на родолюбие“.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *