Лица: Благовеста Факирова – жената, която 36 селски кметове наричат "маме" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Лица: Благовеста Факирова – жената, която 36 селски кметове наричат „маме“

Публикувана на: 07.11.2018г. 4897 прегледа

73-годишната активистка ще предава щафетата на внучката си, която носи нейното име, и двете са родени на Благовещение

 

БЛАГОВЕСТА ФАКИРОВА Е ПОЗНАТА НА ВСИЧКИ. От много години тя умее да организира изяви и да омайва дарители, фондации, богати люде и политици. Работи с хора цял живот, била е два мандата кмет на родното си село Балван, което сега с нейна помощ има уникален и завиден социален облик. Почетен гражданин на старата столица, единствената наградена с медал от МВР и с плакет от пожарната. Сценарист е на два документални филма за Елена и Павликени като образцови селища през далечната 1986 г. Близо 20 години е играла народни танци. Завършила архитектура и благоустройство в строителния техникум. Няма висше образование.

Вече е на 73 г. и още работи – изпълнителен директор на сдружението на кметовете и председател на сдружение „Св. Иван Рилски“.

 

Голямата лична болка – да погребеш съпруг и син

 

БЛАГОВЕСТА МОЖЕ И ДА Е МНОГО СИЛЕН ЧОВЕК, НО никой не е толкова твърд, когато погребе съпруг и син. През 2004 г. съпругът Георги Факиров умира изненадващо от аневризма на аортата, която не е открита от лекарите навреме. С този мъж те са била заедно от училище. Срещнали се и се залюбили по време на репетиции в танцов състав в читалище „Искра“. После на 9 септември 1967 г. момичето от Балван и момчето от Лесичери се взели и тя станала Факирова. Георги е бил военен и доста години преподавател във военното училище, където още го помнят.

Двамата са били кръстници 8 пъти на курсанти, които никога не я забравят и до днес. Заради работата на Георги три години младото семейство било в Хасково и Асеновград. После се връщат във В. Търново и той е назначен във военното училище. Благовеста е работила в Окръжния народен съвет, където с конкурс я вземат в комисията за благоустройство и хигиенизиране на населените места, а след прекъсване става и секретар. Покрай тази работа тя е изучавала и обичаите по селата, а 15 селища са станали образцови, което за ония години било голяма гордост. Работи в Окръжния народен съвет до закриването му и след това започва работа в общината по времето на кмета Борис Крумов. Заради „синьото време“ обаче тя и още няколко души са съкратени, а след това Румен Рашев я връща обратно. Като съпруга на военен е била задължително член на БКП, но само до промените. След това и до днес не е член на никоя партия.

Най-щастливият ден в живота е било раждането на сина Красимир – на 9 септември 1968 г., на датата година след като Благовеста и Георги станали семейство. За съжаление обаче, през 2014 г. той си отива от този свят на 46 г. от най-страшната болест на века, която го покосява само за два месеца.

СЪДБАТА ВСЕ ПАК Е ПРОЯВИЛА МИЛОСТ и е подала ръка. Благовеста Факирова е родена на Благовещение, а на същата дата, но през 1991 г., е родена внучката, която също се казва Благовеста Факирова. Тя е израснала с баба и дядо. Сега със съпруга си Калоян имат син на 4 г., който носи българското име Кубрат.

„Това е най-голямото ми щастие. Младото семейство е прекрасно. Аз не се смятам за изморена, но не съм далеч от мисълта да предам щафетата на внучката си в сдружението и аз да се оттегля. Тя знае почти всичко, умее да работи с хора, знае как да говори и как да се държи. Така пак ще има една Благовеста…“, с гордост загатва управителката на сдружението „Св. Иван Рилски“.

В момента младата Благовеста работи в пожарната като държавен служител.

 

Голямото семейство са кметовете от общината

 

„Моето голямо семейство, на което винаги мога да разчитам, освен на децата, са кметовете от 36-те села на общината. Те неслучайно не ми казват госпожа или по име, а ме наричат „маме“. Това е най-голямата ми награда и признание“, се просълзява Благовеста Факирова. Заслугите за това мило обръщение трудно могат да се изброят, а когато започне да говори за всичко, което прави, Благовеста няма спиране.

ВСЪЩНОСТ СДРУЖЕНИЕТО „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ ВЕЧЕ Е НА 21 ГОДИНИ. Неговото създаване е вдъхновено от балванчани, защото местният православен храм, който носи името на светеца, е бил запечатан години наред.

„Аз вече бях кмет първи мандат в Балван. Хората поискаха да възстановим църквата, защото св. Иван Рилски е патрон на селото – училището и църквата носят неговото име. Идеята беше това сдружение да бъде само на Балван и да възродим храма. Направихме събрание и издирихме всички балванчани, пръснати по света и у нас. Намерихме по-заможни от чужбина, а иначе цяло село се включи в ремонта на църквата. После спечелихме три проекта от Дирекция на вероизповеданията, кметът след мен Радослав Христов спечели 4 проекта, а сегашният кмет Недьо Георгиев също спечели проект”, разказва Благовеста Факирова.

МАЛКОТО СЕЛСКО СДРУЖЕНИЕ ДОБИЛО ПОПУЛЯРНОСТ и започнало да печели проекти на всички нива. Днес Управителният съвет е от 25 души, сред които има двама професори. Членският внос е символичен – по 1 лев. Пет години поред сдружението печели проекти на „Софарма“, които се казват „Грижа за хората“. Съществуването на дома за стари хора в Балван с 20 обитатели също е дело на това сдружение по проект от Холандия за над 150 000 лв. плюс помощ от общината безвъзмездно дарила на сградата на някогашната здравна служба. Дело на сдружението е проектът „Отвори очи“, летните полицейски академии, един позабравен проект „Предай нататък“ със заплодени юници, чиито рожби да се дават на бедни семейства, съществуването на Кризисния център, центъра за отдих и спорт в центъра на Балван, където се намира и полицейският участък и последното – двете площадки за тренировки по пожарна и пътна безопасност, открити на 14 септември т.г. През 2011 г. по предложението на „Св. Иван Рилски“ в полицията бе открита и оборудвана „синя стая“ за водене за разпити на малолетни и непълнолетни и жертви на трафик. Тя бе сред първите в страната, а идеята въпреки доста критики доби популярност.

ПАК ОТ БАЛВАН И ОТ БЛАГОВЕСТА ТРЪГВА И ИДЕЯТА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА сдружението на кметовете и кметските наместници от община В. Търново. През 2001 г. като кмет втори мандат напористата дама създава такова само в селото, но после се разчува и всички се включват. До 2003 г. тя е негов председател, а сега е изпълнителен директор. Председател е кметът на Арбанаси Тошо Кръстев.

 

Дали в Седмицата на духа тази жена се чувства будител?

 

„Не трябва да търсим слава. Аз не съм богата, но съм богата по душа, имам 540 лева вдовишка пенсия и много приятели. Едно време ми казваха, понеже съм родена на Благовещение, че на вдовица и на сираче троха не се отказва. Аз цял живот се опитвам да следвам тази мъдрост, но не знам дали съм успяла…“, казва още Благовеста Факирова. През времето на нашата среща в кабинета й в общината телефонът не спря да звъни и не спряха да я търсят. На огромната маса бяха пръснати стихове и рисунки на деца от центровете по селата по темата за родната полиция, чийто професионален празник е на 8 ноември. Децата бяха написали прекрасни стихове поименно за полицая, когото познават, и бяха направили невероятни рисунки, пълни с доброта, надежда и мъдрост. Благовеста пък трептеше от радост, защото броени дни по-рано предложила идеята по селата и всички я прегърнали, както всички други в над 40-годишния й обществен живот.

Нели СУКОВА

loading...

Коментари за "Лица: Благовеста Факирова – жената, която 36 селски кметове наричат „маме“"

  • 08.11.2018 в 14:41

    Да бъде здрава и благословена! Благовеста Факирова – благостта е закодирана в името й! невероятно силна , борбена, емоционална ! Будител, вдъхновител, радетел и боец!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *