Безплатно измерване на кръвна захар | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Безплатно измерване на кръвна захар

Публикувана на: 08.11.2018г. 509 прегледа

Безплатно измерване на кръвната захар ще се проведе на 16.11.2018 г. от 10:00 ч. до 12:00 ч. на „Общински пазари – Севлиево“ ЕООД.

Събитието се организира от „Лайънс клуб“ – Плевен със съдействието на Община Севлиево и ОБС на БЧК – Севлиево във връзка с отбелязване на Световния ден за борба с диабета.

Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия – от него страдат над 360 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване.

Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието.

Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др.

Инициативата се провежда с цел превенция и ранно откриване на социалнозначимото заболяване.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *