Физици изведоха формула за идеалната домашна пица | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Физици изведоха формула за идеалната домашна пица

Публикувана на: 08.11.2018г. 438 прегледа

Физици изведоха термодинамична формула за идеалната домашна пица, която може да съперничи на изпечената в пещ, съобщи в. „Дейли мейл“.
Тайната е в температурата и продължителността на печенето. В електрическа фурна температурата трябва да е 232 градуса и печенето да продължи 170 секунди.
За да изведат формулата, Андреас Глац от университета на Северен Илинойс и Андрей Варламов от университета „Тор Вергата“ в Рим са посетили много италиански пицарии и са разговаряли с майсторите. Те изучили термодинамиката на пещите на дърва и установили, че идеално хрупкавата коричка с мека разтопена плънка се осигурява от проводимостта, конвекцията и излъчването в пещта.
В пещта дървата горят в единия й край, топлината преминава по извитите стени и дъното и така пицата се изпича равномерно. Температурата в пещите достига до 330 градуса Целзий, като пиците се пекат две минути. Тази температура обаче е непостижима в домашни условия. Затова физиците са я намалили и са увеличили продължителността на печенето.
За изследването си физиците са използвали пица Маргарита.

ИЗТОЧНИК: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *