martineli

martineli

Представиха юбилейния сборник „Първа аудитория“

ЮБИЛЕЙНИЯТ СБОРНИК „ПЪРВА АУДИТОРИЯ“ БЕШЕ ПРЕДСТАВЕН ОФИЦИАЛНО ВЧЕРА ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Книгата излиза в чест на 55-ата годишнина на висшето училище и съдържа творби на 26 автори, всички те възпитаници на първия випуск „Българска филология” на Великотърновския университет.

„Това е нашият израз на признателност към първосъздателите на университета, към първите ни преподаватели и към нас самите. Мнозина от авторите, включени в сборника, вече не са между живите, но имената им са останали в националната ни художествена и научна литература“, коментира проф. Невяна Дончева, която точно преди година успя да събере голяма част от своите бивши колеги по случай 50 г. от завършването им. Проф. Дончева е в основата и на излизането на тази юбилейна книга.

В сборника има поезия и проза, научни статии и краеведчески изследвания. Някои от имената, които присъстват в книгата, са Калина Ковачева, Николай Колев, Недялко Чалъков, Генчо Витанов, Минчо Минчев.

120 СА БИЛИ СТУДЕНТИТЕ В ПЪРВИЯ ВИПУСК НА СПЕЦИАЛНОСТТА „БЪЛГАРСКА ФИЛОЛОГИЯ“. В самото начало на университета това е бил най-големият випуск. Завършили са всички студенти, при това всички са били с висок успех. Випускът е дал осем професори и доценти, които са се реализирали във ВТУ, Софийския и Шуменския университет, в Българската академия на науките. Някои са станали учители, директори на училища, многобройни са сътрудниците на печатници и издателства, както и журналистите, каза още проф. Дончева.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *