Струмишкият митрополит Наум е новият доктор хонорис кауза на ВТУ

НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО СТРУМИШКИЯТ МИТРОПОЛИТ ПРОФ. НАУМ ИЛИЕВСКИ ПОЛУЧИ ВЧЕРА ИНСИГНИИТЕ ЗА ЗВАНИЕТО „ДОКТОР ХОНОРИС КАУЗА” НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. На официална церемония в тържествената 321 аудитория на вуза лично ректорът проф. Христо Бонджолов награди новия почетен доктор на висшето училище. Митрополит Наум получава високото отличие на ВТУ за неговите безспорни заслуги към православната църква. „Той е един от видните съвременни богослови, учени, писатели и преводачи, с особена роля за развитието на българо-македонските отношения. Дядо Наум е забележителна личност, освен с богословие се занимава и с наука. Освен това той е един от тези, които настояват македонската църква да бъде призната за дъщерна на Българската православна църква, а нашата църква да бъде призната за майка на македонската“, каза в обръщението си към препълнената аудитория изпълняващият длъжността декан на Историческия факултет доц. Николай Кънев.

Дядо Наум е преподавател в Международния славянски университет „Св. Николе”, с който ВТУ започва активно сътрудничество. Защитил е докторската си дисертация на тема „Исихазмът в светогорското монашество през XX век” в Софийския университет.

Митрополитът ръководи Струмишката епархия от 1995 г. и негови са заслугите за възобновения православен духовен живот в нея. Възстановява много църкви и манастири. С идването му е свързан разцветът на монашеския живот в епархията. Усилно развива издателската, културната и хуманитарната църковна дейност. Превежда духовна литература от руски, старогръцки и новогръцки, за което има и редица литературни награди.

„Твърде много неща ме свързват с България и с Великотърновския университет. Работил съм с проф. Иван Тютюнджиев, който, за съжаление, вече не е между нас. Проф. Тотю Коев, който беше и първият декан на Богословския факултет тук, беше мой ментор, докато правех докторантурата си в Софийския университет“, каза Негово Високопреосвещенство митрополит Наум, когато благодари за оказаната му висока чест.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *