Люта надпревара за 4 места за нотариуси в областта, Венцислав Спирдонов се отказа

Зам.-председателката на съвета в Горна Оряховица адв. Людмила Илиева участва в конкурса

Председателят на Общинския съвет във Велико Търново се отказа от участие в конкурса за нотариуси. Венцислав Спирдонов бе допуснат до надпреварата под номер 588 сред отсяване от над 2000 души в цялата страна. В момента битката продължават 700 юристи, които се борят за 70 места у нас. Такъв конкурс не бе обявяван от четири години.
„Не съм ходил на писмен изпит и се отказах, първо реших да опитам, но после размислих и оставам в общинската власт“, сподели общинар N 1в областния град. Ако бе спечелил място за нотариус, той трябваше да се раздели с поста си в Общинския съвет, освен това не може да бъде съветник, нито пък кмет.
В Търновска област сега се търсят четирима нови нотариуси – двама за Горна Оряховица и по един за Павликени и Свищов. Сред другите кандидати е заместник-председателката на Общинския съвет в Горна Оряховица адвокат Людмила Илиева.Тя продължава участието си и е била на писмения изпит на 4 ноември. Участникът трябва да изкара най-малко четворка, за да стигне до устното състезание, което е последно. Адв. Илиева иска да бъда нотариус в Горна Оряховица, Павликени или в родния си град Шумен, обясни самата тя. „Аз се явявам за втори път на изпит за нотариус. Обичам да се занимавам с вещно и наследствено право и тази работа би ми харесала“, коментира още адв. Илиева. Ако стане нотариус, тя трябва да излезе от Общинския съвет и няма да има право да е съветник или да опита да участва в изборите за кмет догодина. Предния мандат амбициозната правистка участва в кметската надпревара в Горна Оряховица.
Според юристи най-трудно се става нотариус или частен съдебен изпълнител. От тези професии обаче се печелят и доста пари, сочи статистиката. По закон един нотариус се полага на 10 000 души в един съдебен район, заради което в областта са обявени четирите места. Няма как обаче да се знае колко са мераклиите за тези бройки, защото такава информация правосъдното министерство не предлага.
Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.