Единадесетокласник от гимназията по туризъм стана най-добрият млад готвач на България

ЕДИНАДЕСЕТОКЛАСНИКЪТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „Д-Р ВАСИЛ БЕРОН“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИВАЙЛО ГАСЕРОВ СТАНА НАЙ-ДОБРИЯТ МЛАД ГОТВАЧ НА БЪЛГАРИЯ ЗА 2018 Г. 16-годишният Ивайло спечели третото издание на конкурса „Търси се UniChef”, организиран от Uniliver Food Solution.

Конкурсът на международния гигант в дистрибуцията на хранителни продукти е в две категории – професионални готвачи и ученици от професионални гимназии. Преминава в два етапа. В първия всички кандидати публикуват на платформата на компанията своя рецепта. След свободно гласуване в Интернет, десетте най-харесвани блюда стигат до втория кръг. Финалът е в София, където финалистите приготвят на място и пред погледа на професионално жури своята рецепта в три порции.

Майсторството на участниците и вкуса на ястията оценяваха готвачи с международна известност – Хю Бутин от Канада, Антоан Вераст от Франция и Сайан Уондуей от Тайланд.

Тийнейджърът от Велико Търново се състезава с рецепта за агнешки котлети с билкова коричка, гарнирани с пюрета от грах и от земна ябълка. Ивайло е стигнал до финала с най-висок резултат в категорията си Junior. А на финала той е трябвало да приготви на живо и пред международното жури рецептата си. Представянето пред журито се оказало доста екстремно преживяване за Ивайло, който в последния момент останал без част от продуктите си, след като се оказало, че случайно са измили чинията му с вече готовото пюре от грах. Комисията дала на смелия млад кулинар десет допълнителни минути, за да довърши рецептата си, с която Ивайло очаровал журито и спечелил първото място. При това се оказал най-малкият участник в надпреварата.

Ивайло Гасеров участва в конкурса миналата година. Тогава той отново стигна до финала и завърши на пето място. Тази година възпитаникът на търновската гимназия по туризъм успя да спечели ваучер за 1000 лева за оборудване, който ще бъде получен от училището на победителя. За самия млад кулинар наградата е сет от ножове и 500 лв.

ОЩЕ ДВАМА КУЛИНАРИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СИ ТРЪГНАХА С НАГРАДИ ОТ СЪСТЕЗАНИЕТО НА UNILIVER FOOD SOLUTION. На второ място в конкурса за ученици зае Янислав Дамянов, който също е възпитаник на Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”. При професионалните готвачи петото място е за Емил Георгиев, един от майсторите в кухнята на „Бианко”. И тримата наградени готвачи са били консултирани от ментора си шеф Радослав Машков, главен готвач на „Бианко“.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.