Скулптор и преподавател подеха инициатива за почистване на паметници в старата столица | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Скулптор и преподавател подеха инициатива за почистване на паметници в старата столица

Публикувана на: 12.11.2018г. 853 прегледа

ДВАМА МЛАДИ ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ ПОДЕХА ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ПАМЕТНИЦИТЕ В СТАРАТА СТОЛИЦА. Идеята е на скулптора Мартин Митев и на преподавателя по български език и литература Георги Кръстев. Началото те поставиха, като измиха и почистиха старателно монумента на Петко Р. Славейков в кв. „Варуша“. Двамата изчистиха и прилежащата градинка, а също ремонтираха и боядисаха оградата около паметника.

Инициатива на Мартин Митев и Георги Кръстев бе подкрепена от Община Велико Търново и от Регионалния исторически музей. Тя е свързана и с предстоящата 191-годишнина от рождението на Петко Славейков.

„Искаме да покажем другата гледна точка на разбирането на гражданско съзнание и гражданска инициатива. Надяваме се, че това ще мотивира хората в нашия град да се грижат още повече за културните ценности“, разказа Мартин Митев, който е и експерт, отговарящ за паметниците на територията на общината.

Специално сформирана общинска комисия извърши обстойна проверка на състоянието на всички паметници в града и общината. Предстои почистване и частична реставрация на паметника „Майка България“, като проектирането вече е възложено.

В детайли е проверено и състоянието на Паметника на Асеневци, включително със заснемане на фигурите от въздуха. Най-късно през идната пролет ще бъде отстранено и частичното пропадане на павираната настилка в района на паметника.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *