С картите „Карот” търновско семейство отива на финала в проекта на Нова телевизия „Промяната“

С ПЪРВИТЕ ПО РОДА СИ ОБУЧИТЕЛНИ КАРТИ СИМОНА И КРУМ КРУМОВИ ДОСТИГНАХА ДО ФИНАЛА В ПРОЕКТА НА НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ „ПРОМЯНАТА“. Това е най-голямата социално отговорна инициатива на медията, която телевизията прави за пета поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Инициативата цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България и търси мотивирани социални предприемачи, на които помага да реализират идеите си. 120 проекта са започнали в началото на тази година. След това са останали 12, а до финала са достигнали пет. Един от проектите финалисти е на семейство Крумови и това е единственият проект, който не е от София и продължава в надпреварата.

Симона и Крум са стигнали до финала след поредица обучения и интервю, на което проектът им е бил определен като един от най-перспективните и такъв, който може да повлияе живота на най-много деца в България, като проект, който е надежден и устойчив. Оценката е от международно жури.

Симона и Крум са възпитаници са на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, тя е завършила педагогика, той е психолог и психотерапевт, семейство са и имат тригодишен син. Картите им, наречени на един от героите на Тери Пратчет „Карот“, са подходящи за деца до 12 г. и основната им цел е да покажат на малчуганите, че ученето може да бъде забавно занимание. Четири вида образователни карти и три вида материали са изработили до момента Симона и Крум. Образователните карти са с животни, с плодове и зеленчуци, с всички държави в Европа и с жизнените цикли. Опесъчени цифри и букви и тактилни фигури са материалите и те са вдъхновени от Монтесори. Всички те развиват сетивата на децата, моторната им памет, фината моторика, речниковия запас.

От март досега двамата са консултирали и работят с повече от 600 семейства. Подкрепят ги в това да развиват уменията на децата още от първите месеци, като правят това напълно безплатно. Материалите на двамата са достигнали до повече от 1800 семейства, детски градини и училища.

Според регламента на състезанието през януари ще започне гласуване, което ще определи трите най-перспективни проекта.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *