ВТУ бе домакин на конференция за алтернативните способи за разрешаване на спорове

ПОВЕЧЕ ОТ 50 МАГИСТРАТИ, АДВОКАТИ, УЧЕНИ, МЕДИАТОРИ И ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ НА ТЕМИТЕ, ПОСВЕТЕНИ НА СПОРОВЕТЕ И СРЕДСТВАТА ЗА РАЗРЕШАВАНЕТО ИМ, участваха в двудневната международна научна конференция на тема „Съвременното място и роля на алтернативните способи за разрешаване на спорове – между традицията и актуалната правна уредба в България и държавите-членки на Европейския съюз”. С доклади във форума се включиха и гости от САЩ, Русия, Литва, Гана и др.

Великотърновският университет беше домакин на форум от такъв мащаб за първи път. Алтернативните средства за уреждане на спорове добиват все по-голяма популярност в целия свят, а в САЩ и ЕС арбитражът и медиацията отдавна вече са възможност, която е по-достъпна и спестява време и пари за хората и търговските дружества, които искат да уредят споровете си без намесата на държавното правосъдие. В България в момента се подготвят изменения в действащия закон за медиацията и в Гражданския процесуален кодекс.

Представените на конференцията доклади ще бъдат публикувани в сборник. Конференцията се провежда като част от двугодишен проект на университета, финансиран от фонд „Научни изследвания“. Юридическият факултет на университета беше основен организатор на форума, заедно с още три факултета – исторически, философски и стопански.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *