6400 лева еднократна помощ за второ и за трето дете предлага БСП | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

6400 лева еднократна помощ за второ и за трето дете предлага БСП

Публикувана на: 13.11.2018г. 1936 прегледа

Червените депутати представиха вчера във В. Търново алтернативния бюджет за 2019 г., изготвен от партията

 

ЗАДЪЛБОЧАВАЩИТЕ СЕ НЕГАТИВНИ ТЕНДЕНЦИИ – ДЕМОГРАФСКА КРИЗА, ОГРОМНОТО СОЦИАЛНО РАЗСЛОЕНИЕ, ИКОНОМИЧЕСКИЯТ ДИСБАЛАНС В РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ, са в основата на алтернативния бюджет за 2019 г., изготвен от народните представители на „БСП за България“. „Бюджетът е най-важният закон, по който ще се развива България през следващата година, затова ние като отговорна политическа сила, която е в качеството си на опозиция, се чувстваме длъжни да предложим алтернативата за управление на България и то алтернатива, която да преодолява тези негативни тенденции. 80% от българските граждани живеят в риск от бедност и с доходи под 1000 лв., затова ние предлагаме минималната работна заплата да бъде 640 лв. Предлагаме диференцирани ставки на ДДС за хляба – 5%, и за лекарствата – 9%“, коментира вчера във Велико Търново народният представител Весела Лечева. Тя представи алтернативния бюджет за 2019 г. заедно с колегите си от Великотърновския избирателен район Валентин Ламбев и Явор Божанков.

Социалистите са категорични, че най-уязвимата група, която е и най-социално пострадалата – пенсионерите, също трябва да бъде подкрепена. „Много спешно трябва да се направи преизчисляване на всички пенсии към средно осигурителния доход за 2013 г. Последното такова преизчисление беше 2007 г. Актуализацията на пенсиите всяка година по 5,7%, което се предвижда в бюджета, очевидно е крайно недостатъчно и няма как да компенсира покачването на цените и инфлацията“, допълва още г-жа Лечева.

От БСП предлагат еднократната помощ за всяко второ и трето дете да стане 6400 лв. на всички онези семейства, които са били част от осигурителната система поне две години. Социалистите искат обезщетенията за отглеждане на дете през първите две години да бъдат приравнени към минималната работна заплата и от 380 лв. да станат 640 лв. Социалистите предлагат в своя алтернативен бюджет еднократната помощ за всички майки, които все още са студентки, също да се вдигне от 2800 лв. на 6400 лв. Това са все мерки, които предприемаме с цел намаляване и преодоляване на демографските проблеми. В това число са и стъпките към семейното подоходно облагане на всички работещи млади семейства.

СЪЗДАВАНЕТО НА ТРИ НОВИ ФОНДА Е ДРУГАТА СЕРИОЗНА ИДЕЯ, КОЯТО НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ БСП ЗА БЪЛГАРИЯ РАЗГЛАСИХА ВЧЕРА. Това са фонд „Рехабилитация на четвъртокласната пътна мрежа“ с бюджет от 400 млн. лв. като звено към Министерството на регионалното развитие, Национален фонд за инвестиции с бюджет 500 млн. лв. и Фонд регионално развитие. „Трите фонда заедно ще са с бюджет от 1,2 млрд. лв. Философията на това предложение е да намалим регионалните различия, които все повече се задълбочават. Тези фондове трябва да бъдат извадени от бюджетите на министерствата и работата по преодоляване на проблемите, които водят до обезлюдяване на цели региони, да стане целенасочена“, категоричен е Валентин Ламбев.

Прогресивното подоходно облагане, което е съществен елемент на всяка социална държава, също е залегнало в алтернативния бюджет на социалистите. „Различията в доходите са два пъти по-високи от средните за Европейския съюз и ако не преминем към едно по-справедливо обществено облагане, няма как да решим различията в доходите и задълбочаващите се социални неравенства в българското общество“, заяви Ламбев и допълни, че внимателният прочит на предложението за бюджет показва, че общините отново са пренебрегнати спрямо техните искания и очаквания. Националното сдружението на общините е поискало от Министерството на финансите увеличение от 146 млн. лв. на трансферите, където са капиталовите разходи, зимното поддържане, изравнителната субсидия, но реалното увеличение е с 23 млн. лв., което е пет пъти по-малко спрямо потребностите на българските общини. И пак сдружението е поискало 144 млн. лв. повече за делегираните от държавата дейности, но общините реално ще получат едва 93 млн. лв. повече. „Следователно общините ще разполагат с все по-малко средства през 2019 г., тъй като увеличението на минималната работна заплата и осигурителните прагове ще изяде това символично вдигане на бюджетите. Отново местната власт, която е реалната държавна власт и решава всекидневно проблемите на хората, ще бъде недофинансирана като дейности и ресурс“, категоричен е Валентин Ламбев.

„БЮДЖЕТЪТ ЗА ГЕРБ Е СРЕДСТВО ЗА ПЕЧЕЛЕНЕ НА ИЗБОРИ И ЗА БАЛАНСИРАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ. Свидетели сме на увеличение на заплатите с 10% на администрацията. Ние не сме против това, но отсреща няма реформа. Защото откъде ще дойдат тези пари? От хората. В България администрацията не е намаляла и с един човек през последните години. Взимането на повече средства от едни, за да се помпа предизборният резултата на ГЕРБ, е грешна политика и тя ще ги доведе до катастрофа“, заяви Явор Божанков, който беше категоричен, че по-високата данъчна тежест на старите автомобили само ще удари още веднъж най-бедните българи, но няма да реши екологичния въпрос. „Защото промяната на данъчната тежест за старите автомобили се оправдава с екологичното законодателство или както те се изразяват това е инвестиция в здраве и чист въздух. Само че е абсурдно да правим екологична политика през бюджет. Държавата не е положила никакви усилия да ограничи замърсяващите автомобили. И не са става въпрос за нови и стари коли, а за технически неизправни автомобили. Няма автомобили, на които да е отказана първа регистрация, защото не покриват екологични стандарти. Няма, защото няма стандарти. Само се вдигат данъците. Но цялата визия на управляващите е такава – те правят бюрократични крачки чрез вдигане на данъци без отсреща да има реформи, затова няма и резултати“, каза Божанков.

И той, и Весела Лечева бяха категорични, че огромното напрежение е изкарало младите и активни българи на улицата. Управляваща коалиция трябва да свали розовите очила и да чуе младите, които искат по-добри доходи, по-справедлива държава, работещи институции. „Преди няколко седмици през комисията за младежта и спорта мина доклад за състоянието на младите хора и един от изводите е, че 80% от младите хора при нужда търсят помощ от близки и приятели, но не и от държавните и общинските институции. Това говори достатъчно за липсата на доверие в институциите на България“, заяви Весела Лечева.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Коментари за "6400 лева еднократна помощ за второ и за трето дете предлага БСП"

 • 13.11.2018 в 12:20

  На хартия това са решенията , ама казано от комунисти и от къде ще дойдат средствата и е ясно, че е само предизборно обещание.

  Отговор
 • 13.11.2018 в 13:50

  Е сега скоростната циганизация ни е в кърпа вързана. Ромовете ще цвъкат по 5 -10 маймунета за да гепят кинтите. Браво на комундетата! Истински болшевишки цървули!

  Отговор
 • 13.11.2018 в 14:12

  съгласна, само при условие, че жената е била на трудов договор през последните 2 години.
  Не съм съгласна работещите да хрантутят малцинствата, които си клатят краката по цял ден!

  Отговор
 • 13.11.2018 в 14:30

  Мръсните червени боклуци ще напълнят циганите пак с пари!
  Евтин популизъм без никакво покритие – откъде ще са парите?

  Отговор
 • 13.11.2018 в 17:25

  Колко е яко да си в опозиция в България, обещаваш, обещаваш и като дойдеш на власт … ни лук ял , ни лук мирисал. Да идеята не е лоша, но както каза „Констанца“ поне две години преди това жената да е била на работа и трудов договор, защото в противен случай знаем кой ще се възползва от това …

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *