57 четения

Кметът на Ново село Христо Христов на среща с Бойко Борисов за бюджета на селата и назначаването на кметовете им

Местният управник: „Срещата ни бе успешна, засега няма да стачкуваме”

 

КМЕТЪТ НА НОВО СЕЛО ХРИСТО ХРИСТОВ БЕ НА СРЕЩА ВЧЕРА СУТРИНТА С ПРЕМИЕРА БОЙКО БОРИСОВ ЗА РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА. Управникът на великотърновското село бе единствен представител на областта в качеството си на лидер на Областното сдружение на кметовете и кметските наместници. „Доволни сме от срещата, засега няма да протестираме. Част от исканията ни са удовлетворени, за други ще дискутираме още. Премиерът демонстрира уважение към нас и членовете на кабинета му на срещата бяха даже повече от нас – малките кметове. Присъстваха финансовият министър Владислав Горанов, вицепремиерите Валери Симеонов и Томислав Дончев“, разказа специално за „Борба“ Христо Христов. Две са били основните искания на т.нар. „малки кметове“, които управляват основно села и градчета в рамките на областните и големи общински центрове.

Първото е било да разполагат с отделни бюджети или бюджетни рамки, а второто – за отпадане на назначението на кметове на населени места. „В момента прагът за назначения на кмет е 350 жители, а нашето искане е да е поне до 100, като по този начин ще се уважи мнението на хиляди избиратели в такива малки населени места. Ако не се намесим с това искане, се канеха да вдигнат още границата и е нормално големите кметове на общини да искат да назначават тези на по-малките населени места, което не е демократично и се потъпква волята на избирателя“, обобщи Христов. По втората тема също е постигнато споразумение, като се завишават санкциите по Закона за местното самоуправление и местната администрация за управници, които не обезпечат финансовата рамка на „малките“. „В община Велико Търново нещата са добре, като например Дебелец, Килифарево, Самоводене и Ресен са второстепенни разпоредители на бюджетни средства. Другите села са с бюджетна рамка. Например за Ново село при мен е 55 хил. лв., като в тези пари влизат заплати, средства за осветление и почистване и т.н.“, обясни още Христов. Владислав Горанов е гарантирал, че ще има нормативни текстове, които ще гарантират, когато се приема бюджетът на съответната община, той да бъде придружен с финансова рамка за следващата година.

ЩЕ ИМА И ЗАСИЛЕН КОНТРОЛ ОТ КМЕТА ПО ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА РЕШЕНИЯТА НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ПО ОТНОШЕНИЕ НА БЮДЖЕТНИТЕ СМЕТКИ НА КМЕТСТВАТА. Разбрахме се, че е необходимо да има текстове в закона, че кметът има възможност да участва в изпълнението на обекти на неговата територия. Това ще се гарантира с втори подпис при приемането на обектите от кметовете. Не би могло да се изисква от изпълнителната власт да се намесва във вземането на решения какви политики да се изпълняват в местната власт. Изпълнителната власт може да се осъществява само с контрол. Кметовете на общините имат законови задължения, разписани в закона. Там, където не го изпълняват, ще има завишени санкции, за да изпълняват закона такъв, какъвто е, подчертала шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Финансовата рамка на общините между двете четения на държавния бюджет за догодина не е поставяна като тема днес. Парите остават същите и те са с близо 500 млн. лева повече от миналата година, уточнил финансовият министър Горанов.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!