20 четения

Надига се лавина от протести. Недоволни от картелите и правителството блокират Велико Търново

Тази седмица се плануват нови шествия и гражданско неподчинение

 

ВСЕКИ ДЕН ВЕЛИКО ТЪРНОВО МОЖЕ ДА БЪДЕ БЛОКИРАН, АКО НЕ СЕ СТИГНЕ ДО ОСТАВКАТА НА ВИЦЕПРЕМИЕРА ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ, намалението на данъците и горивата! Това се заканват протестиращи от целия регион, които в неделя вечер блокираха подстъпите към Велико Търново и основните пътни артерии в самия областен център. Над 1000 пешеходци, моторджии и автомобилисти обединиха протестите си за оставката на Валери Симеонов, високите цени на горивата и скока на данъците и блокираха старата столица. Докато не бъдат решени трите проблема, митингуващите се заканиха да се събират отново и отново. Неделната им проява ескалира в гражданско неподчинение. Стотици недоволни започнаха да преминават по пешеходната пътека, непосредствено пред „Била“. Веднага след това множеството се отправи по пътя за София и се наложи трафикът да бъде отбит. Протестиращите преминаха пеш няколко километра и спряха на главния път за столицата – веднага след детелината на Западния пътен възел. Въпреки гражданското неподчинение полицаите не се опитаха да спрат недоволните. Униформените пробваха да пренасочат трафика по различни отсечки, които бързо бяха затваряни от протестиращите.

МНОЖЕСТВОТО СКАНДИРАШЕ „ОСТАВКА“, „НИЕ НЕ СМЕ РОБИ“ И „СВОБОДА“. Запяха се и патриотични песни. Имаше различни изказвания по мегафоните, с които недоволните призоваваха за обединение на българите и оставката на Валери Симеонов. Сред хората се чуваха и възгласи за оставката на цялото правителство. Присъстващите бяха категорични, че днешното недоволство на практика е протест срещу лошия начин на живот в страната и особено във Велико Търново, където скокът на водата с близо 40 на сто доведе до драстично повишение и на всички услуги. Отделно при нас пък има и картел в картела по отношение на горивата, заради което комисията за защита на конкуренцията предприе и разследване. Хилядите митингуващи отбелязаха следния парадокс. Литър гориво на обекта край Момин сбор на „Лукойл“ бе 2,28 лв. с отстъпката, докато на този в болярския град малко над 2,40 лв. Вследствие от протеста се образуваха километрични опашки от автомобили по пътя за София. Голямата част от водачите свиреха в подкрепа на шествието, но имаше и такива, които се опитваха да минат покрай множеството, което пък от своя страна отвръщаше с блокади и освирквания. По пътя към Западния пътен възел протестиращите минаха до трети блок на общежитията. На прозорците десетки студенти подкрепиха шествието с „Оставка“ и „Долу Валери Симеонов“.

Мнение:

ЙОРДАН РАДОСЛАВОВ – АДМИНИСТРАТОР НА НАЙ-ГОЛЯМАТА МЕСТНА ГРУПА ВЪВ ФЕЙСБУК:

„Колкото ни е скапано правителството, толкова са скапани и протестите”

Гледам навсякъде протести за горива…Така трябва, но това не са протести! Така не се протестира! Кой е виновен? Ами тези, които продават!

Да има блокирана бензиностанция – не!

Да протестира някой пред областната управа – сиреч държавата? Йок!

Научете се да протестирате и мислете! Дали някой ще се качи на раменете ви след време?! Кой прави протест без протест? Това, че излизате на улиците е похвално и се иска кураж, но под чие знаме?

Защо не се блокираха „Петрол”, „Лукойл”, ОМВ и другите? Висите по някакви улици, а хората си продават без проблем!

Областният управител даже и не разбра, че има протест срещу правителството и институциите, а тя (в случая е жена) ги представлява!

Колкото ни е скапано правителството, толкова са ни скапани и протестите!

Това си е мое мнение и не го налагам на никого.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *