За първи път в България. Професор Евгени Дюкенджиев изработи специална протезна система за горнооряховче с детска церебрална парализа | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

За първи път в България. Професор Евгени Дюкенджиев изработи специална протезна система за горнооряховче с детска церебрална парализа

Публикувана на: 13.11.2018г. 1186 прегледа

За първи път в България бе приложена бионична рехабилитация – иновативен западен метод за подобряване състоянието на болните от детска церебрална парализа. Детето, което получи модерната помощ, се казва Боян, на 10 години е и живее в Горна Оряховица. Малчуганът се сдоби със специална протезна система, бореща се с особеностите на заболяването му. Приспособлението противодейства на дефицита на мускулна и двигателна активност и придържа тялото изправено. Заслугата е на професора по бионика Евгени Дюкенджиев, който нашумя покрай създаването на протези за 9-годишната Еля от Разград, която е родена без ръце и крака.

Боян е роден с детска церебрална парализа. Диагнозата поставили медиците в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Георги Странски” – Плевен. Родителите на детето не се оставили на отчаянието, а започнали битка с болестта. Завели момченцето при най-добрите специалисти у нас и многократно търсили помощ от лекари зад граница. Всеки ден детето посещавало рехабилитационни процедури – целящи изправянето на крака.

„Едва на 4 години Боян каза първите си думи и направи първи крачки. Пътят ни дотук беше много труден, но резултатите са обнадеждаващи. Направихме всичко възможно да се подобри и сега, като ходим на контролни прегледи, виждаме колко много е напреднал той. Останалите деца, които се борят с болестта, на неговите години още са в инвалидни колички, а Боян е ученик в четвърти клас. Ходи на училище наравно със здравите деца”, разказа майката Румяна.

За да се научи да пази равновесие родителите му купили понита, които да язди. Така в продължение на две години, той прекарвал по четири часа на седлото. Когато целта била изпълнена, семейството подарили животните на други деца, които се нуждаят от същата терапия.

Съвсем случайно Румяна попаднала на лабораторията на проф. Дюкенджиев в Горна Оряховица. Влязла, за да попита дали той може да помогне на сина й и след кратък преглед, се оказало, че е открила това, което търси, на изключително достъпна цена.

„Този иновативен метод, който приложи проф. Дюкенджиев, го има в модерните западни страни. Там обаче се чака много време, докато детето мине преглед, докато се вземат мерки за изработването на протезния комплект и всичко това е ужасно скъпо. На практика семейството трябва да се премести в съответната страна, а сега всичко се случи много бързо”, разказа жената.

Боян трябва постоянно да носи протезната система следващите 2 години. До момента е минал само един месец, но Румяна вече открива подобрение – стъпалата му са се смъкнали по-ниско, успява да ходи назад, което преди това е било невъзможно. Рехабилитацията е много болезнена за момчето, но с опората на родителите му, издържа на всички неприятности и страдания.

„Колкото е да е болезнено, той ще я носи, защото само така може да се подобри. Заради болестта му има изкривяване на тялото и едната половина се развива по-бързо от другата. Съществува опасност органите му да се увредят, гръбначния мозък също, затова трябва да е постоянно със системата и да избегнем връщането с изходна позиция”, коментира майката.

Румяна допълни, че във времето с проф. Дюкенджиев ще помислят за пригодяването на приспособлението в седнало положение, за да може синът й да ходи с него на училище.

Жената призова всички майки на деца с увреждания да не губят надежда и да продължават да търсят различни методи за подобрение, като подчерта, че е нужно много търпение и инициативност, за да настъпят резултатите.

„Много е трудно отглеждането на деца с увреждания. Майките трябва да имат много сила, вяра и да са упорити. Подобрението няма да дойде за дни или месеци – нужни са години. Никой няма да дойде да помогне на детето – вие сте хората, които можете да го направите. Пробвайте всичко – дори да не помогне, поне няма да навреди”, заяви Румяна. А 10-годишният Боян не спира да вярва в доброто си бъдеще и дори има мечта да стане космонавт.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *