65 четения

20 хил. лв. дивидент за община Златарица носят 2500 дка лешникови гори

БЛИЗО 2500 ДКА ПУСТЕЕЩИ ДОСКОРО ОБЩИНСКИ ЗЕМИ ВЕЧЕ НОСЯТ ПО 20 ХИЛ. ЛВ. ДИВИДЕНТ НА ОБЩИНА ЗЛАТАРИЦА, ПОХВАЛИ СЕ КМЕТЪТ ПЕНЧО ЧАНЕВ. Според него на тях вече са направени най-големите лешникови плантации у нас, а тази година фиданките са дали и първата си минимална реколта. „Инвеститор е г-жа Веселка Кутинчева от Русе. Имаха някои проблеми със захващането на дръвчетата, но там, където не са станали – си ги оправят“, коментира местният управник.

Той допълва, че земите на кметството се намират в района на осем села и преди да бъдат наети, са били неизползваеми. Огромни лешникови гори вече има в района на Дединци, Средно село, Разсоха, Росно, Горско Ново село и др. „Според научни изследвания климатът на Златарица е най-подходящ за отглеждането на лешници. От арендуваните земи получаваме по 20 хил. лв. годишно. В общината има още няколко плантации, но те са далеч по-малки – по 10 – 20 дка. Тази е в пъти по-голяма“, разкри кметът Пенчо Чанев. Сортовете на земеделския производител Кутинчева, засадени в златаришко, са „Римски“,  „Ран трапезунски“ и „Тонда джентиле“.

Освен лешници на територията на община Златарица фермери отглеждат активно сливи, орехи и зеленчуци. Най-старата орехова градина в района е на повече от 10 години и през тази година фермерът Марин Русев е имал сериозни добиви, допълва Пенчо Чанев.

С. МАРИНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!