martineli

martineli

Читалището в Самоводене празнува 145 г. от основаването си

145 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ЧИТАЛИЩЕ „ИЗВОР – 1873“ В САМОВОДЕНЕ ЧЕСТВАХА В КРАЯ НА МИНАЛАТА СЕДМИЦА ЖИТЕЛИТЕ НА ТЪРНОВСКОТО СЕЛО. Празниците продължиха цяла седмица и започнаха с откриването на изложба, която разказва за дейността на читалището от неговото основаване през 1873 г. до днес. На изложбата са били представени и всички награди на творческите колективи.

Артистите са сред най-почитаните самодейци в Самоводене. Театърът в селото съществува от 1894 г. според съхранените документи. И до днес театралната формация на Самоводене е най-титулуваната самодейна театрална трупа в областта. Артистите са спечелили всички възможни първи награди от национални прегледи на самодейното театрално изкуство. В определен период в Самоводене са съществували дори четири театрални трупи, което прави търновското село шампион по брой на артистите.

За тези 145 години читалище „Извор” не е прекъсвало дейността си. В момента в него дейност развиват три театрални състава, единият на повече от 120 години, младежки и детски. Елка Петрова, която играе в най-старият театрален състав, ръководи младежите, а Рена Дранкюлева работи с малчуганите. Йорданка Самсиева прави постановките на представителната театрална трупа. В читалището работи женски хор за необработен фолклор, хор за обработен фолклор „Родна земя”, две младежки групи за автентичен фолклор. Има дует за стари градски песни „Аз и ти“, работи вече и младата танцова формация на Ана Лалева „Самодиви“.

По време на празничната седмица, в читалището беше проведена и среща на бивши настоящи самодейци – театрали и певци. Всички самодейци получиха благодарствени адреси от председателя на читалището за всеотдайността си през годините. Срещата завърши с театралната постановка „Скъпа Елена Сергеевна“, на която режисьор е Рена Дранкюлева.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *