20 четения

Депутатът Весела Лечева: „От страх да не загубят работата си, много хора се страхуват да назоват името си в приемните ми”

НИСКИТЕ ДОХОДИ, НЕСПРАВЕДЛИВОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ПЕНСИИТЕ, БЮРОКРАТИЧНИТЕ АБСУРДИ, ПОЛИТИЧЕСКИТЕ НАЗНАЧЕНИЯ, ЛИПСАТА НА СИГУРНОСТ И НЕВЪЗМОЖНОСТТА НА ХОРАТА ДА ЗАЩИТАВАТ ЖИВОТА И ИМУЩЕСТВОТО СИ БЯХА ЧАСТ ОТ ПРОБЛЕМИТЕ, които търновци споделиха с народния представител от БСП Весела Лечева. Миналия ден тя направи поредната си приемна в старата столица.

„За пореден път се срещам с човек, който дори името си не иска да назове, защото се бои да не изгуби работата си. Все по-често се сблъсквам с тази анонимност, затова и реших да правя приемната на открито, с надеждата, че хората, които имат нужда от подкрепа и съдействие, ще се чувстват по-спокойни да споделят проблемите си“, коментира Весела Лечева. Случаят, по който тя ще работи изключително дискретно, е свързан с жалба срещу администрацията. „Става дума за човек, който две години вече не успява да си получи обезщетението, след като е напуснал работа в Германия. Тук продължават да искат от него всевъзможни документи, в същото време от Германия са отговорили, че според тяхното законодателство те вече са осигурили всички нужни документи. Въпреки този отговор обезщетението за безработица още не е получено, защото не били събрани всички документи. Ако няма да дадеш обезщетение, просто кажи „не“, но защо трябва да се води такава примитивна комуникация, която зависи от определен служител, а не от разписаните норми“, категорична е Весела Лечева, която признава, че много често й се налага да решава именно проблеми, свързани с администрацията и бюрокрацията.

Липсата на тротоари, пешеходни пътеки, осветление в кварталите, са другите въпроси, които хората споделят в приемната на народния представител. Особено осезаеми са тези проблеми в кварталите в града. „Това са въпроси, които са в компетенцията на общината и аз винаги ги препращам към групата съветници от БСП. Хората не могат сами да си начертаят пешеходни пътеки и да си ремонтират тротоарите, това е просто безхаберие и различно отношение към центъра на града и кварталите“, категорична е Весела Лечева. И допълва, че особено безпомощни се чувстват хората в малките населени места, където те често се оказват в невъзможност да се защитават от ежедневен тормоз. Последният такъв сигнал дошъл от с. Родина.

„Другата много болезнена тема е свързана с цените на медицинските изделия. Ето ви един пример само. Майка трябва да купи ортопедични обувки на детето си и може да получи за тях трицифрена сума от държавата. Обаче т.нар. ортопедични обувки са толкова некачествени, че на практика са неизползваеми. И жената обяснява, че за нея е по-лесно да купи едни обикновени обувки, които след това да приспособи, вместо да разчита на държавата, да се чуди ще й признаят ли фактурите, или няма и дали въобще обувките ще свършат работа. И не е въпрос на пари, очевидно е, че финансов ресурс има, но системата, която осигурява тази услуга, е некачествена“, коментира Весела Лечева.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!