Мъже на дълга: Пътен полицай върна портмоне с 1000 лв., документи и банкови карти | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Мъже на дълга: Пътен полицай върна портмоне с 1000 лв., документи и банкови карти

Публикувана на: 14.11.2018г. 4470 прегледа

Архитект иска министърът да награди служители на МВР, разкрили обир на офиса му

 

28-ГОДИШЕН МЛАДШИ АВТОКОНТРОЛЬОР НАМЕРИ И ВЪРНА портмоне с 1000 лева, пълни с доста повече пари банкови карти и всичките лични документи на млада жена. За тази постъпка 20-годишната Ива Иванова изпрати благодарствено писмо до директора на Областната полиция ст. комисар Димитър Машов.

За в. „Борба“ безработната в момента Ива сподели: „Чувството бе невероятно! Аз не вярвах, че някой може да ми намери портмонето и да ми се обади вечерта, а в него да е всичко – пари, карти и документи. Бях изумена от бързата реакция и още по-развълнувана, когато разбрах, че човекът е полицай. Дано да има повече такива служители в МВР”. Въпросните 1000 лева били последната заплата от морето, където момичето работило това лято като сервитьорка. Тя е завършила гимназията по туризъм в старата столица, родом е от Овча могила и живее на квартира в областния град, където сега си търси работа.

СЛУЧКАТА СЕ РАЗИГРАВА ПРЕДИ ОКОЛО МЕСЕЦ В малкия парк срещу бензиностанция „Петрол“ на „Беляковско шосе”. Ива бърза и не усеща как портмонето пада от раницата й, когато минава през градинката. Часът е малко преди 18. Веднага след това тя блокира картите си. Към 22 часа същата вечер и звъни телефонът и я викат в дежурната част на Областната полиция с новината, че портмонето й е намерено.

ОКОЛО 18 ЧАСА СЛЕД ТЕЖКИЯ РАБОТЕН ДЕН НА ПЪТЯ ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ минава през същия парк и отива да пазарува. 28-годишният пътен полицай живее в този район. На земята вижда портмоне, а в него вече споменатата сума пари. Няма визитка или някаква информация за контакт с Ива Иванова, а по лична карта момичето живее в Овча могила. Вместо да се прибере у дома, Василев тръгва към полицията и уведомява началниците си. Започва издирване в базата на МВР за координати на Ива. Накрая я откриват.

„Тя дойде в полицията и описа точно какво има в портмонето, тази процедура е нужна, за да няма измама. Иначе аз смятам, че съм си свършил дълга, нали ние трябва да даваме пример на останалите граждани…“, каза скромно младият катаджия. Той работи в КАТ от 8 г. и тази пролет присъства в репортажа на в. „Борба“ за презентацията на новата лазерна камера, която лови джигити по пътищата ни. На въпроса защо не е прибрал сериозната сума пари и не е захвърлил портмонето, той дори не отговори.

БЛАГОДАРСТВЕНОТО ПИСМО НА ИВА, СЛЕД КОЕТО ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ ще получи устна благодарност пред колегите си, е само едно от подобните, които все по-често се получават в Областната полиция във Велико Търново.

Последното от вчера е от арх. Драгомир Йосифов, който е написал до вътрешния министър Младен Маринов и до директора ст. комисар Д. Машов. Хвали екипа от полицаи, които само за 6 дни разкриха и заловиха извършителите на обира на каса с над 33 000 лв. от архитектурното му бюро в старата столица през покрива на сградата. Той благодари на шефа на криминална полиция и на Веселин Райков от районното във В. Търново и неговите колеги ДаниелСтанчев, Даниел Тончев, Ренета Парижкова, Васил Стоянов, Даниел Ненков, Владо Маринов, Свилен Първанов, Иван Маринов, Николай Колев, Трифон Трифонов, Петко Младенов, Георги Иванов и Георги Бокушев.

„Всички те бяха загърбили собствените си семейства, за да разбият организирана престъпна група за по-малко от шест дни, а през цялото време е работил и разследващият полицай Евгени Серафимов, за да могат престъпниците да бъдат предадени на съда“, казва още в пратеното и до вестника писмо архитектът. Той предлага на министъра да награди всички тези полицаи.

Нели СУКОВА

Сн. архив „Борба”

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *