18 четения

В Сушица отбелязаха 75-ата годишнина на старшина Димитър Димитров

На 10 ноември с вълнуващо тържество в село Сушица отбелязаха 75 години от рождението на старшина първа степен Димитър Димитров, спасил от гибел бойния кораб и другарите си по време на учение във Военноморския флот.

По традиция и тази година честването започна пред паметната плоча в къщата музей, където е устроена и музейна експозиция. В знак на почит и признателност бяха положени венци и цветя.

Да се преклонят пред саможертвата и подвига на матроса, дойдоха съветникът на президента на Република България по отбрана и сигурност Илия Милушев, Валентин Ламбев – народен представител, контраадмирал Митко Петев – командир на военноморските сили, офицери и официални лица, гости и представители на различни организации.

В салона на местното народно читалище „Станчо Станчев” самодейци от Стражица и Сушица изнесоха литературно-музикална програма. Тържеството протече под надслов „75 години от рождението на един достоен герой на Сушица”.

В негова памет прозвучаха стихове, посветени от наши поети на матроса.

Припомнен бе подвигът на моряка, жертвал живота си през далечната 1965 г., за да спаси от гибел другарите си и бойния кораб, на който служи. Вълнуващото тържество бе ръководено от кмета на село Сушица Димитранка Калева, която и тази година е инициатор на събитието.

Вечерта в центъра на селото се проведе внушителна заря проверка.

Й. ПАНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!