Търновка майстори уникални декорации за торти | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търновка майстори уникални декорации за торти

Публикувана на: 15.11.2018г. 4742 прегледа

УНИКАЛНИ ДЕКОРАЦИИ ЗА ТОРТИ МАЙСТОРИ ТЪРНОВКАТА ИВАЙЛА МИХАЙЛОВА, която е салонен управител на ресторант „Фасони“ в старата столица. Приключението за нея започнало преди около три години, когато екипът останал без декоратора си на торти. „Момичето смени старата българска столица с морската, а ние имахме толкова много поръчки… Започнах случайно и с идеята, че ще е временно, докато си намерим друг декоратор. Свикнала съм вече с идеята, че като салонен управител често влизам в други роли. И съм сервирала, и в кухнята съм работила, и чинии съм мила“, разказва Ивайла, която е завършила паралелка по рисуване в СУ „Емилиян Станев“.
„Първите торти бяха истинско налучкване. После свикнах да работя с материала, който е захарно тесто. Свикнах с усещането за цвят, композиция, пропорции. Стана ми по-лесно в моментите, когато трябва да вкарам инженерна мисъл, защото не е достатъчно украсата да е прекрасна, трябва да бъде правилно закрепена и подредена на тортата така, че да не се срути, когато я предам в ръцете на клиентите“, разказва още Ивайла и признава, че докато обучавала сама себе си в това изкуство, се опитвала да търси декоратор за постоянно и да учи на тънкостите и него. Но идвали предимно студенти, които след завършването си подреждали живота си или далеч от този занаят, или далеч от Велико Търново. Така един ден Ивайла просто си казала, че на нея декорирането всъщност много й харесва, това хоби прави деня й цветен и вкусен, а нея самата щастлива. И вече три години съвместява длъжността си на салонен управител с тази на декоратор на торти.
СПОРТНИ СЮЖЕТИ, АНИМАЦИОННИ, ФИЛМОВИ И ПРИКАЗНИ ГЕРОИ, ГЕРОИ ОТ КОМПЮТЪРНИ ИГРИ И КАКВИ ЛИ НЕ ОЩЕ ИСТОРИИ е пресъздавала върху торти Ивайла. За момиченцата е направила сигурно цяло царство с принцеси вече, а за момченцата – всички емблеми на световните футболни отбори. „Хората идват понякога само с идея и казват, че детето им харесва еди-коя си приказка или пък си пада по еди-кой си футболен отбор. Заедно доразвиваме идеята. Научила съм се да задавам вече правилните въпроси така, че когато клиентът си тръгне, вече да знам каква торта да направя“, обяснява Ивайла и признава, че най-добре и най-бързо се получават декорациите, когато клиентите й се доверят. „Лесно е, когато дойдат при мен със снимка. Показват ми, знам какво искат. Но много по-интересно ми е, когато някой ми каже: давам ти идея и ти си доверявам да я превърнеш в декорация“, казва майсторката.
Ивайла е изгледала вече всички анимационни филми и в общи линии може да направи принцеса Елза от „Леденото кралство“ и със затворени очи. Не помни колко пъти е правила квадратните герои от компютърната игра „Майнкрафт”, която сега е голям хит. Преди няколко седмици майсторила трите прасенца от едноименната приказка. Желанието на детето било изненада дори и за неговите родители, защото това не е от най-популярните приказки, но пък работата по тортата доставила удоволствие и на майсторката, и на родителите.
Колко животни е направила от захарно тесто Ивайла отдавна не помни. Но вече може да направи сигурно цялата зоологическа гадина. Напоследък най-често моделира еднорози. Същото е и със спортовете. Футболни топки и емблеми на отбори, каратисти, мотористи и мотори, боксьори, плувци, балерини… „Вече съм се усъвършенствала в балетната тематика и мога да направя балерина във всяка поза. Наскоро правих торта за момиченце, което тренира спортна гимнастика. Голямо предизвикателство бяха гимнастическата греда, успоредката, конят за прескок, че и гимнастички на уредите. Но стана. Правила съм декорация и на тема художествена гимнастика. Няма да ти разказвам как се вае лента от захарно тесто“, казва Ивайла, за която всъщност спортът и танците не са проблем, защото самата тя е инструктор по салса в арт- и денсцентър „Унбесо”.
Най-забавно й е, когато види реакцията на малчуганите. Освен че крещят от радост, децата често плачат и викат: „Не ми пипай тортата, моя си е!“, когато възрастните искат да я нарежат или останалите им приятелчета пожелаят да изядат декорацията. Затова напоследък по-изобретателните родители поръчват такава декорация, в която има повече фигури, макар и да са по-малки, но да има фигурка за всяко гостенче.
Три дни коства понякога на Ивайла изработването на една декорация. Заради технологичното време, в което тестото трябва да се втвърди или да изсъхне, тя не може да работи много бързо. А и в началото доста фигури й отнемали от силите, докато свикне с изработването им. Два часа отнело на Ивайла първото й захарно куче. Сега прави кучета за 10 минути. Три часа й трябвали, когато за първи път трябвало да измайстори човешка глава. Сега вече тези фигури не са й проблем.
ТОРТА ВЪВ ФОРМАТА НА БЕБЕ Е ЕДНО ОТ НАЙ-СЕРИОЗНИТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА, КОИТО ИВАЙЛА Е ПОЕМАЛА. Сладкарят на заведението й връчил готовата торта под формата на най-обикновен правоъгълник. След това Ивайла започнала да облича вкусното парче със захарно тесто, да прави извивките на бебето, да вае лицето му. „Трябваше да спазя всички пропорции в ръчичките и крачетата, тялото да е нормално голямо, главата – също. Направих му очи, уста, носле, после имаше завивки… Голяма играчка беше, но се получи. Нямам идея как са го разрязали и изяли това бебе“, казва Ивайла. И след това допълва, че нейната любима торта е тази, която правила за празника на един художник. От захарно тесто тя измайсторила статив, палитра, четки, дори няколко тубички.
При това всичко от декорацията се яде, освен „арматурата“, с която са закрепени фигурките. Хората обикновено искат тортата и да е вкусна, и добре сиропирана, което я прави мека и много трудна за декорация, затова се налага да има повече закрепващи елементи. Но пък свещичките също могат да бъдат ядивни. „Това ми хрумна много случайно. Една майка беше забравила да вземе свещички за тортата на детето си и дойде тук много притеснена. Докато малчуганите се забавляваха, аз направих една свещичка от захарно тесто и детето не разбра. А сега мога да вкарам свещите в сюжета. Например, ако има върху тортата нужда от дърво, дървото става свещичка“, обяснява майсторката.
САМАТА ИВАЙЛА СЪЩО Е ПРЕЖИВЯВАЛА ТОРТА ИЗНЕНАДА. СЛУЧИЛО Й СЕ ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ, КОГАТО НЕЙНИ ПРИЯТЕЛИ Я СЮРПРИЗИРАЛИ НЕОЧАКВАНО ЗА РОЖДЕНИЯ Й ДЕН. Тортата била изключително вкусна, макар че в декорацията имало на пръв поглед несъвместими елементи.
Торта с 250 парчета е май най-голямата торта, която Ивайла до момента е декорирала. За сватба, разбира се. И пак за такъв повод тя е правила една от най-оригиналните си декорации – торта с две лица. От едната страна декорацията била със златисти панделки и цветя, от другата… с емблемата на любимия футболен отбор на младоженеца.
Иначе първата торта, която Ивайла изобщо е направила, била от кал и с украса от треви и цветя от градината. Всичко това тя подредила върху капака на стара тенджера, без да подозира, че така омагьосва сама се би си и предначертава бъдещето си.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Коментари за "Търновка майстори уникални декорации за торти"

  • 15.11.2018 в 16:30

    Жива, здрава и все така позитивна да е Ивайла! А за Сашка ще има тортички на корем със сигурност!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *