Над 80 души в Дебелец отбелязаха Световния ден за борба с диабета | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Над 80 души в Дебелец отбелязаха Световния ден за борба с диабета

Публикувана на: 16.11.2018г. 424 прегледа

Членове на сдружението „Диабет – вяра – Дебелец“ се събраха в сряда в клуба на пенсионера „Мъдрост“ в Дебелец, за да отбележат Световния ден за борба със захарната болест. Инициативата премина с участието на самодейци от читалище „Съгласие“ и малчугани от местното училище и детската градина. Ендокринологът д-р Петя Илиева от Велико Търново бе сред официалните гости на мероприятието, измери кръвната захар на присъстващите и направи консултация на нуждаещите.

Председателят Стоян Стоянов и зам.-председателят на сдружението Христина Йоргова споделиха, че най-големият проблем на болните от диабет е скъпото лечение. По техни думи средствата, които са нужни за медикаменти и консумативи, на месец излизат минимум 50 лв.

В „Диабет – вяра – Дебелец“ членуват 110 души и 10 симпатизанти.

Пред присъстващите д-р Петя Илиева припомни, че едно от най-важните неща за страдащите от болестта е поддържането на добра комуникация с еднокринолога, който следи състоянието им.

„Ако диабетикът спазва всички указания от лекаря по отношение на храненето и физическата активност, той може да бъде пример за здравите как да се живее здравословно и гарантирам, че в повечето случаи такива пациенти надживяват тези, които нямат диабет, защото здравите не се грижат за здравето си. Наднорменото тегло продължава да бъде един от основните рискови фактори за болестта и според последните изследвания добри стойности за диабетик на гладно са 5,5 – 6,7 кръвна захар“, увери д-р Илиева.

Тя сподели стряскащия факт, че сред пациентите и вече има 12-годишно дете, което тежи 100 килограма.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *