Горна Оряховица рекордьор в региона с по над 430 лв. усвоени евросредства на глава от населението | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Горна Оряховица рекордьор в региона с по над 430 лв. усвоени евросредства на глава от населението

Публикувана на: 16.11.2018г. 1304 прегледа

Слагат нов радар и правят по-големи писти на летището, откъдето ще летят нискотарифни компании

 

ГОРНА ОРЯХОВИЦА Е ГРАДЪТ С НАЙ-МНОГО УСВОЕНИ СРЕДСТВА НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО В РЕГИОНА И ПО ТОЗИ ПОКАЗАТЕЛ Е И СРЕД ЧЕЛНИЦИТЕ В СТРАНАТА. Само за последните 3 години общината има реализирани и в процес на изпълнение европроекти за над 19 млн. лв., информира кметът инж. Добромир Добрев. При почти 44 хил. души население в общината на човек се падат над 430 лв.

Нов модерен градски площад „Г. Измирлиев“, най-големият в Централна Северна България градски парк, кръгово кръстовище и реконструкция на трасето Камен – Горна Оряховица – Велико Търново са последните реализирани проекти в общината. Обектите са въведени в експлоатация и всичко по тях е разплатено без финансови санкции. От местната администрация пускат още няколко сгради за саниране и ще насочат усилия върху устойчивостта, приканвайки гражданите да пазят новите придобивки.

ВСЕКИ МОМЕНТ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЩЕ ЗАРАБОТИ ПРИЮТЪТ ЗА БЕЗДОМНИ ХОРА. Той също е реализиран по европроект, информира градоначалникът Добрев. От кметството са изпратили запитване до управляващия орган за подбор на персонал, като намеренията са до края на годината той да заработи. Неотдавна проектът на Община Горна Оряховица за ремонт на втория етаж от южното крило на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ е одобрен от „Красива България“. Общият му бюджет е 270 754 лв. От тях 119 998 лв. ще бъдат осигурени от Министерството на труда и социалната политика, а 150 756 лв. ще бъде съфинансирането от общината.

ВЕЧЕ СА ПОДПИСАНИ СТРОИТЕЛНИТЕ РАЗРЕШИТЕЛНИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВ РАДАР И ПО-ГОЛЕМИ ПИСТИ ЗА ЛЕТИЩЕТО В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Това поставя и началото на пълното обновление на аеропорта, който е най-малкият международен у нас. Инвестициите са първата част от договорените 32 млн. лв., които ще налее концесионерът му „Гражданско летище Горна Оряховица 2016“ за период от 35 г.

Местният Общински съвет вече одобри частично изменение на подробния устройствен план за пистата, след което главният архитект на града е подписал строителните книжа. Сега съществуващата писта е с дължина 2450 метра и ширина 45 метра, както и странични ивици, широки по 7,5 метра. По проекта се предвижда преасфалтиране и удължаване с 600 метра в западна посока, което ще позволи и кацането на по-големи и тежки самолети. Първият етап от плана за развитие предвижда инвестиции в инфраструктура „Въздух”, като акцент тук е именно удължаването на пистата, разширяване на пътеката за рулиране и на перона, изграждане и монтиране на средства и съоръжения за управление на полетите. Вторият етап е изграждане на хангар за техническо обслужване, а третият етап е развитие на зона „Земя”.

КОНЦЕСИОНЕРЪТ ОБЯВИ ПЪРВОНАЧАЛНО, ЧЕ ДВЕ ИЗВЕСТНИ НИСКОТАРИФНИ АВИОКОМПАНИИ И ФИРМИ, ЗАНИМАВАЩИ СЕ КАРГО ПОЛЕТИ, ЩЕ ЛЕТЯТ ОТ ГОРНООРЯХОВСКОТО ЛЕТИЩЕ, РАЗБРА „БОРБА“. Оттук ще може да се пътува с евтини билети до цяла Европа. В близка перспектива аеродрумът в железничарския град ще стане един от най-перспективните, тъй като на по-малко от десет километра от него на пътен възел до Поликраище се събират две магистрали – „Хемус“ и другата – Русе – Велико Търново.

Стилян НАЙДЕНОВ

loading...

Коментари за "Горна Оряховица рекордьор в региона с по над 430 лв. усвоени евросредства на глава от населението"

  • 15.11.2018 в 20:30

    Горна Оряховица се слави,също така и с разбитите си улици!Няма малка уличка в града,която да не е пробита,като швейцарско сирене или сгъната като хармоника!За сметка на това, обаче почти никъде няма маркировка…/присъщо за област Велико Търново/,но всичко е точно парите са усвоени имаме център имаме прекрасен парк…,въпреки,че то дам ще трябва да летим,ако не искаме да си потрошим краката през изтърбушените тротоари/справка ул.“Родопи“/Иначе всичко е точно усвоени са едни пари…Да живее,чалгата,зарята,хляба,зрелищата,празникът на града и празникът на суджука!Амин!

    Отговор
  • 16.11.2018 в 15:44

    „Новият“ център на Горна Оряховица е абсолютен кич. Набиват се на очи само бетон, рампи и парапети и тук-там малко пейки без облегалки.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *