54 четения

Петър Стоянов и Яков Джераси дадоха посмъртно награда на Института „Шимон Перес“ на Петър Христов

ПРЕЗИДЕНТЪТ ПЕТЪР СТОЯНОВ И ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЦИОНИСТКАТА ОБЩНОСТ В БЪЛГАРИЯ ЯКОВ ДЖЕРАСИ ВРЪЧИХА ПОСМЪРТНО НАГРАДАТА ЗА ТОЛЕРАНТНОСТ НА ИНСТИТУТА „ШИМОН ПЕРЕС“ НА ПЕТЪР ХРИСТОВ, който на 17 ноември щеше да навърши 50 г. Това стана на специална церемония в Грандхотел „Янтра“, непосредствено след лекция на президента Стоянов пред великотърновската общественост. Наградата от името на семейството получи Петър Христов-младши.

„В еврейския език няма дума за псуване. Най-лошото нещо, което можеш да кажеш на човек, е, че името му няма да се споменава. Името на баща ти няма да се забрави. Ние – приятелите, семейството, ще направим така, че хората да помнят кой беше Петър Христов. Той е индивидуалност, от онези справедливи хора, заради които съществува човечеството“, каза в речта си пред присъстващите Джераси.

„От името на нашето семейство благодаря, че сме заедно да уважим един човек, който имаше специално отношение към всеки. За някои беше брат, приятел, за други – колега, за мен – баща. Той умееше да казва много с малко думи. Вървим напред, за да продължим това, което той започна – да направи света по-добър”, благодари от името на цялото си семейство Христов-младши. Специален гост на церемонията бе и президентът (1997 – 2002 г.) Петър Стоянов. Петър Христов бе част от инициативния комитет, който направи така, че 22 септември да бъде обявен за национален празник, а честванията за Независимостта на България да са във Велико Търново. За пръв път това стана именно в мандата на президента Стоянов.

„И Михаела, и Петър-младши трябва да знаят, че човек живее толкова дълго, колкото дълго живеят идеите му. Сигурен съм, че и вие, и приятелите на вашия баща ще направите така, че това, което той остави като виждания, като ценностна система, да продължи да се развива. Отдавна не бях говорил пред хора. Радвам се, че във Велико Търново има толкова мислещи хора. Говорим за ново Българско възраждане. Ако има такова, то ще тръгне от провинцията, не от София. Виждам как нравите в София не дават възможност на хората да останат поне малко насаме със себе си и да помислят какво ще оставят след себе си. Новото Българско възраждане ще тръгне от хора като вас, продължавайте, имате подкрепата ми“, каза на свой ред президентът Петър Стоянов.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!