Деца и ученици от Велико Търново ще учат за разумното управление на отпадъците | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Деца и ученици от Велико Търново ще учат за разумното управление на отпадъците

Публикувана на: 20.11.2018г. 274 прегледа

Инициативите за разумното управление на отпадъците с деца и ученици от Велико Търново са посветени на Европейската седмица за намаляване на отпадъците 17-25 ноември. Събитията се провеждат в партньорство с регионалната инспекция.

В детските градини „Райна Княгиня“, „Слънчев дом“ и „Ивайло“, експерти от РИОСВ ще представят темата за разделното събиране на отпадъците с беседа и занимателна игра.  Инспекцията ще се превърне в класна стая за първокласници от училище „Ем. Станев“.  В нея те ще проведат урок на тема: „Да влезем в час с отпадъците”,  а ученици от VI клас ще представят постери и макети, изработени  от отпадъчни материали. Посещение на фирма за производство на опаковки е организирано за учениците от ПМГ „Васил Друмев”.

Възпитаниците на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Долна Оряховица също  ще се включат в отбелязването на седмицата.

Организацията по оползотворяване на отпадъци от опаковки „Екопак България“ АД, София предостави информационни материали за инициативите.

Повече информация за инициативите може да намерите тук.

Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ECHO) се провежда в периода 17-25 ноември. Тя цели да насърчи дейностите за повишаване на осведомеността относно правилното управление на ресурсите и отпадъците (http://www.ewwr.eu/en). ЕСНО насърчава държавни и неправителствени организации, фирми и обществеността да се включат в кампании, дни за почистване и дейности, свързани с предотвратяване на изхвърлянето на отпадъци в природата.

Тематичният фокус на инициативите през тази година са опасните отпадъци „Предотвратяване на опасни отпадъци. Време е за детокс!“. Опасните отпадъци представляват по-голям риск за здравето на хората и за нашата околна среда, в сравнение с останалите видове отпадъци. Ето защо е още по-важно да се намали потреблението на продукти с опасни съдържание, както и да се гарантира, че те се изхвърлят правилно.

loading...

Коментари за "Деца и ученици от Велико Търново ще учат за разумното управление на отпадъците"

  • 20.11.2018 в 18:16

    А, защо само във Велико Търново? Други училища в областта, няма ли?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *