Посланик Андреа Вике дойде във В. Търново за Деня на Австрия | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Посланик Андреа Вике дойде във В. Търново за Деня на Австрия

Публикувана на: 20.11.2018г. 371 прегледа

ПОСЛАНИКЪТ НА АВСТРИЯ НЕЙНО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО АНДРЕА ВИКЕ БЕШЕ ВЧЕРА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО по покана на областния управител проф. Любомира Попова. Г-жа Вике се включи в Деня на Австрия и в демонстрацията на възпитаниците на Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“, които представиха специфичните за австрийската кухня предимно сладки и солени дребни специалитети. Децата разказаха за разнообразието на вкусовите предпочитания в Австрия с видео, което разходи гостите из всички региони на страната. „Разнообразието в австрийската кухня е изключително голямо. Тя е повлияна е от кухните на съседните държави. Най-специфични са виенският шницел, виенското кафе, пушен бут, кнедли, кифлички с мак, ябълков щрудел и различни плодови пити, обясниха преподавателките Флорина Борисова и Божия Михайлова.

„Над 15 хиляди българи живеят и учат във Виена, а около 6000 са тези, които учат в различни австрийски висши учебни заведения. Мисля, че младите хора предпочитат образованието в Австрия, защото страната е сходна по размери с България и те се чувстват добре в по-малките австрийски градове. Втората причина е, че висшето образование в Австрия не е скъпо, тъй като България е в Европейския съюз, те плащат колкото и самите австрийци“, каза Н. Пр. Андреа Вике.

Тя допълни и това, че Австрия е на второ място по инвестиции в България. Над 400 австрийски фирми са представени на българския пазар, над 100 от тях имат и производствени мощности в България. Във Велико Търново има сериозни инвестиции в областта на дървопреработването.

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *