5 четения

Търновец настоява да си поискаме парите от кандидатурата за Европейска столица на културата

ВЕЛИКО ТЪРНОВО ТРЯБВА ОФИЦИАЛНО ДА СИ ПОИСКА ОБЕЩАНИТЕ СРЕДСТВА ОТ НАДПРЕВАРАТА ЗА КУЛТУРНА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА, смята тракологът Валентин Деневски. Според него е крайно несправедливо решението на Министерския съвет да отнеме процента, който трябваше да получат изгубилите това състезание три града – Велико Търново, Варна и София.

„Когато беше обявено, че Пловдив печели това състезание и става Европейска столица на културата, обявиха, че градовете, които стигнаха до финала, но не се пребориха за титлата, ще получат 30% от сумата, с която ще разполага и вече разполага градът победител. През лятото обаче е излязло друго решение на Министерския съвет“, коментира Валентин Деневски. Той е решил да поиска от председателя на Великотърновския общински съвет време да говори пред съветниците и да ги убеди да поискат Министерския съвет отново да промени решението си.

„Велико Търново трябва да си поиска обещаната сума. Ако чудото стане, инициативен комитет ще реши как да се разходват парите”, категоричен е Валентин Деневски, който настоява и Къпиновското съкровище да бъде експонирано в Пловдив като част от програмата на града за Европейска столица на културата през 2019 г. Това е единственият според него начин старата столица да се представи.

Валентин Деневски предлага още във всяко училище да има по едно копие от друга българска светиня – Лондонското четвероевангелие на цар Иван Александър.

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!