415 четения

Търновецът д-р Велизар Шиваров две години работи в Киото с носителя на Нобелова награда проф. Тасуко Хонджо

В УМБАЛ „Софиямед” лекарят се занимава с ракови заболявания на кръвта

 

ТЪРНОВЕЦЪТ Д-Р ВЕЛИЗАР ШИВАРОВ Е БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАР, КОЙТО РАБОТИ С НОСИТЕЛЯ НА НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА МЕДИЦИНА – ЯПОНЕЦА ПРОФ. ТАСУКУ ХОНДЖО ОТ УНИВЕРСИТЕТА В КИОТО. След по-малко от месец проф. Хонджо ще получи отличието си заедно с проф. Джеймс Алисън от Университета в Тексас. И двамата – за открития в борбата с рака.

„Аз няма да съм там. Но споделям неговата радост, защото мечтата ни да намерим оръжие срещу рака, което се крие в собствените сили на човешкия организъм, е актуална вече толкова много десетилетия. И изглежда, че става реалност в две лаборатории, едната от които на проф. Хонджо, с когото съдбата ме срещна преди няколко години“, казва д-р Велизар Шиваров и обяснява, че независимо един от друг японецът и американецът откриват непознати протеини, които пречат на имунитета сам да унищожава раковите клетки и успяват да ги блокират.

„Когато аз бях при него, работех върху друго негово голямо откритие, което от имунологична гледна точка е много по-значимо от това, за което той получава Нобеловата награда. Когато отидох там, първата ми задача беше поставена лично от професора, защото такива са правилата. Може да си голям специалист в страната си обаче там първите проучвания не са по твое желания. Така започнах да изследвам ензима AID и да проверя дали той действа като една или като две молекули. Въпросният ензим е откритие на проф. Хонджо, заради което той е бил номиниран за Нобелова награда. Ензимът е истинска революция в медицината. Той отговаря за образуването на антителата и този от нас, който го няма, не може да образува и антитела. Освен това AID може да обясни някои заболявания на кръвта, защото е отговорен и за адаптивния имунитет. Виждате колко важно е това откритие. Успехът, за който професорът получава престижното отличие, е негов съпътстващ проект и за щастие, има по-бързо реално приложение”, обяснява д-р Шиваров, който в продължение на почти две години работи рамо до рамо с проф. Хонджо.

СЛЕД ТОВА СЕ ВРЪЩА В БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА ПРИЛАГА НАЙ-НОВИТЕ МЕТОДИ ЗА ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ С ПОМОЩТА НА ИМУННАТА СИСТЕМА. Днес търновецът е началник на лаборатория по клинична имунология и специализант по клинична хематология към УМБАЛ „Софиямед“. Притежава докторска степен по имунология, магистърска степен по онкология и специалност по клинична имунология.

„В момента се занимавам основно с клинична медицина и работя в областта на хематологията и по-малко в областта на имунологията. Основните ми интереси са в молекулярната диагностика на някои заболявания на кръвта. Интересувам се от нови технологии, които позволяват да се изследват едновременно много гени, много мутации, дори целият геном на човека и на заболяването“, разказва д-р Шиваров. Казва, че за него заболяванията на кръвта са предизвикателство, защото повечето от тях са болести на застаряването. „Знаете ли, смята се, че ако човек живее достатъчно дълго, развива рак и това е неизменна част от живота. Ракът на кръвта е един от тези примери на болестите, чиято честота се увеличава с увеличаване продължителността на живота“, споделя още д-р Шиваров.

 

80% ОТ РАКОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ СА ВЪПРОС НА ЛОШ КЪСМЕТ – ТОВА Е НАЙ-НОВАТА ТЕОРИЯ

 

По принцип съвременните разбирания за рака са, че той е генетично заболяване, т.е. трябва да има промяна в генетичния код на дадена клетка. „Това е динамичен процес, при който в живота на клетките се случват такива грешки. Смята се обаче, че само 0,1 % от потенциално раковите заболявания или клетки стигат до напълно развит рак. Един от изводите е, че най-вероятно имунната система работи и не позволява на огромен процент от предраковите заболявания да стигнат до напълно развито заболяване. Така че и ние можем да си помогнем, като изключим от живота си някои фактори, които предизвикват рак като цигарите например и алкохола. Това, разбира се, е само при определени видове рак, но е лесно преодолимо“, обяснява д-р Шиваров.

ТОЙ САМИЯТ КАЗВА, ЧЕ НЕ ТЪРСИ ЛЕК ЗА РАКА, ЗАЩОТО ТОВА ПО НАЧАЛО Е ВЪПРОС С НЕВЪЗМОЖЕН ОТГОВОР. „Не че не искам да направя такава революция в медицината, но раковите заболявания са хиляди. Само на кръвта, с която аз се занимавам, са десетки. Всеки рак засяга различен вид тъкан, затова са толкова много различни видове. Между другото това е едно от големите разочарования на раковата биология. Преди 30 г. учените смятаха, че ще се открият малко промени в няколко гена и в зависимост от това коя тъкан или коя клетка са засегнали, ще могат да обяснят развитието на рака в различните видове тъкани. И съответно с много малко лекарства ще може да се повлиява заболяването. Само че се оказва, че генетичните промени са невъобразимо разнообразни и

 

НЕ Е ПРАВИЛНО ДА СЕ МИСЛИ ЗА РАКА КАТО ЗА ЕДНО ЗАБОЛЯВАНЕ, А КАТО ЗА ХИЛЯДИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, КОИТО СЕ РАЗЛИЧАВАТ НА ПРАКТИКА ОТ ПАЦИЕНТ ДО ПАЦИЕНТ

 

признава лекарят. Не всичко, което се открива в лабораториите, означава, че ще бъде приложено, както и не значи, че всичко, което изглежда неприложимо, някой ден няма да бъде приложено. „За повечето открития се иска много време, защото, както вече казах, тъканите са много и генетичните промени са невъобразимо разнообразни. Но примерно, когато попаднем на някой много рядък вид рак, генетична аномалия при него веднага става диагностичен тест и намира приложение в практиката. Проблемът при голяма част от видовете рак е, че по принцип има два типа лезии – онкогени и тумор супресорни гени, които при раковата клетка се губят. Това предполага два различни подхода – ако има засегнат основно онкоген, тогава целта е неговата активност да бъде потисната, при тумор супресорния ген, за да се убие тази клетка, трябва да се възстанови този тумор супресорен ген. Първото е възможно в много от случаите, второто със съвременните методи на практика е невъзможно“, обяснява д-р Шиваров.

И признава, че

 

БЪЛГАРИЯ Е ДОСТА НАЗАД В ЛЕЧЕНИЕТО НА ОНКОЛОГИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

 

Казва също, че за един лекар е изключително разочароващо, когато няма какво да предложи на пациента си. И още повече, ако си лекар в България и знаеш, че ако бяхме с 2000-3000 км по на запад, можеш да направиш повече за пациента си.

„Светът върви напред, но и изискванията и очакванията стават по-големи. През последните години има огромен напредък при заболявания, които доскоро се смятаха за абсолютно нелечими. Но при всяка такава демонстрация на успех обществото иска още повече и още повече и го иска тук и сега, което е разбираемо. За много хора след шест месеца вече ще бъде късно. Но за съжаление, медицината не може да реши всички проблеми тук и сега“, споделя д-р Велизар Шиваров.

Той е възпитаник на Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново и казва, че именно тук е заобичал биологията. Признава, че именно работата му в областта на едно от най-тежките заболявания на съвременния свят го е научил на едно: „Това е състезание с природата. На човешкия ум с природата. Вижте колко е интересно – еволюцията е създала човешкото същество и му е дала разум, който е висша форма на еволюция. И тази висша форма е способна да разбира сама себе си и в крайна сметка да се бори със своя създател. Но все пак трябва да знаем, че природата е цял организъм, а човекът е свикнал да мисли на парче. Това е големият урок на рака – да приемем, че и човекът е система и само въздействие в нея, води до огромна промяна“, казва д-р Шиваров.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!