Надлъгване: Хотелите в областния град претъпкани, отчитат… 23% заетост

ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ ПУКАШЕ ПО ШЕВОВЕТЕ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ, КОГАТО БЯХА И РЕДИЦА НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИЦИ, А ХОТЕЛИТЕ БЯХА ПРЕТЪПКАНИ. За периода обаче местата за настаняване отчитат заетост от едва… 23%. Това фигура в официалната справка, предоставена на Териториалната статистика и на самата община. Заради недостиг на леглова база покрай Съединението и Независимостта гости на града бяха настанявани даже в съседна Горна Оряховица, но отчетите на хотелиерите сочат друго. От години собствениците на хотели и кметството се надлъгват за туристическия данък, който влиза в хазната и се отчита именно на база заетостта. Сегашните цифри са доста противоречиви и явно илюстрират драстичните разминавания, от които хазната търпи щети. Независимо от непрекъснато растящия брой на хотелите приходите са малко над 250 хил. лв. За същия период под формата на данък от таксита в местния бюджет постъпват 300 хил. лв.
По данни на статистиците във Великотърновско са регистрирани официално 117 места за настаняване с над 10 легла всяко. Спрямо миналата година хотелите и къщите за гости са с 10% повече и вече леглата, които предлагат са близо 5 хил.
ОТЧЕТЕНИТЕ НОЩУВКИ В ТЯХ ЗА ПИКОВИЯ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ СА 34 500, ИЛИ С 8,3% ПОВЕЧЕ В СРАВНЕНИЕ СЪС СЪЩИЯ МЕСЕЦ НА ПРЕДХОДНАТА ГОДИНА. Във всички видове места за настаняване се наблюдава увеличение на нощувките, като най-голямо е в тези с 3 звезди – с 38,1%, следвани от местата за настаняване с 4 и 5 звезди – с 4,7% и тези с 1 и 2 звезди – с 4,4%. Реализираните нощувки от чужденци спрямо септември 2017 г. нарастват с 20,7% и са 11 672, а тези, реализирани от български граждани – с 2,9% и са 22 828.
Отчетената заетост обаче е само 23,6 на сто, а приходите от продажби – малко над 1,3 млн. лв. за наситения с туристи месец.
За пръв път като най-много чужденци в града са посочени французите, а не румънците. 11 на сто от всички западни туристи са били именно от Франция, посочват статистиците.
С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *