5 двойки от Каранци празнуваха своите златни сватби заедно | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

5 двойки от Каранци празнуваха своите златни сватби заедно

Публикувана на: 28.11.2018г. 1430 прегледа

Неуморната Веселина Генова навърши на този ден 70 г.

ПЕТ ДВОЙКИ ОТ КАРАНЦИ ПРАЗНУВАХА СВОИТЕ ЗЛАТНИ СВАТБИ заедно по инициатива на кметството и читалището в селото. Веселина и Велико Генови, Анка и Христо Мицови, Ангелина и Христо Колеви, Анка и Ангел Ангелови и Марийка и Сава Савови бяха щастливите съпрузи. На този ден Веселина Генова, председател на читалището, навърши 70 години.

Юбилярите бяха поздравени от кмета на общината Георги Чакъров и от председателката на читалището в Полски Тръмбеш Нелушка Миновска. Под звуците на Менделсон юбилярите преминаха по пътека от цветя. Посрещнати бяха от кметицата Денка Георгиева, която ги поздрави и захрани с пита и мед. После връчи на всяко семейство свидетелство за 50 г. граждански брак. От общината получиха цветя и икони на св. Мина – закрилник на семейството. По една роза, поздравителен адрес и ваза получиха от настоятелството на читалището в селото.

На специално табло бяха закачени снимки от сватбите на щастливците с половинвековен брак.

Сем. Великови и кметицата на селото

Черно-белите архиви само просълзиха двойките. Всички минаха по килим от розови листа, а музиката на Петър Петров отвори душите и сърцата за кръшни хора.

Общият празник мина под знака и на юбилея на Веселина Генова, чиито 70 въобще не личат. Тя получи торта от кметицата на селото, която я наследи на този пост.

ВСЕОТДАЙНАТА ВЕСЕЛИНА ГЕНОВА, КОЯТО ВИНАГИ ВОДИ ХОРОТО

Тя е родена на 14.11.1948 г. в Климентово в бедно селско семейство на баща тракторист и майка полевъден работник с четири деца. Беднотията и желанието да помага в семейството я направили непрофесионална шивачка. Летните ваканции шиела на момичетата от селото рокли евтино, почти без пари. Готвенето и носенето на храна на нивата за баща й било ежедневие. Със сестра си трябвало да са подхванали маята за хляба и да са извили прежда на калмуканите и масурите с чекръка, за да тъче майка им, като се върне от работа.

През 1968 г. завършва четиригодишния ССТ „К. А. Тимирязев“ в Две могили. Като ученичка е в отбора по земна гимнастика, участничка в хоров състав, изявява се и като индивидуален

Таблото с двойките на младини

изпълнител във фолклорни програми. Със сестра си искали да следват за агрономи в Пловдив, но нямали пари. Работа по специалността в ТКЗС и АПК нямало и тогава започва работа като заварчик в ДМЗ „Първи май“ в П. Тръмбеш.

На 20 г. се омъжила за Велико Генов от Каранци, където живее и по настоящем. От 1971 г. до 1975 г. работи в ОбК на ДКМС П. Тръмбеш като инструктор селска младеж. От 1975 – 1977 г. следва и завършва ИДУ „Вела Благоева“ в Русе, специалност детска учителка. Работи като такава от 1977 г. до закриването на ЦДГ – с. Каранци, през декември 1999 г. А от януари 1984 г. Веселина Генова е назначена и за директор с група в ЦДГ. 1978, 1979 и 1990 г. урежда три самостоятелни изложби в П. Тръмбеш на деца с природни материали, на чиято тема описва челен педагогически опит.

Няколко години е била и председател на ОФ в Каранци и делегат на Десетия конгрес. Избрана за кметски съветник на Втори избирателен район от 1983 до 1990 г.

„Една вечер свекървата шеговито ме посреща с думите: „Хайде, снахо, селото идва подире ти“ и аз неволно се обръщам назад. Организирахме седенки във всички низови организации, участвахме в прокопаване на каналите за телефонния кабел за АТЦ с доброволен труд, ремонтирахме чешмата до Монев геран, оформихме, оградихме и засадихме дръвчета в малък площад градина до училището, проведохме автопоход на мира до Павел, вечер на връстниците на свободата, вечери на младото семейство, новогодишни и пролетни балове, Бабинден и 8 март с жените от селото, златни сватби, вечер на българо-съветската дружба и какво ли още не. Аз наистина не се спирам – и тогава, и сега“, казва Веселина Генова. От 1990 до 1999 г. е била общински съветник. От декември 1999 г. до септември 2003 г. е безработна поради закриване на детската градина в Каранци.

На изборите през 2003 г. е избрана за кмет на Каранци и управлява до 2011 г., след което се пенсионира. Освен кмет от ноември 2001 г. тя е художествен ръководител на състав за автентичен фолклор, ЖФГ, ГСГП „Хризантеми“ и на ДФФ „Веселина“, а от 2017 г. и на фолклорен клуб „Веселина“. От 2012 г. и в момента е председател на НЧ „Пробуда-Каранци 1897“.

В дейността на читалището за този период се вписват организираните родови срещи на Чобановци, Янковци, Мухареви и Червен Стойко, празник на баницата и народните игри от 2015 до 2018 г., участие в много фестивали и събори и в „Копривщица 2005“. Тази година беше възпроизведена старинна каранска сватба от 1900 година и бе издаден футляр на тема „ХЪРЦОИ – НАРОДНА НОСИЯ ОТ С. КАРАНЦИ“. Веселина Генова е и член на БСП от 1974г. през 2008 г. издава стихосбирка „Живот в стихове“, през 2011 г. издава книгата „Загиналите от село Каранци във войните за България“. В момента за печат е дадена книгата „История на село Каранци“, за чието издаване тя отделя пари от пенсията си доста време.

Сн. личен архив

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *