Любовта към градинарството и грънчарството събира двама вегани в щастливо семейство | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Любовта към градинарството и грънчарството събира двама вегани в щастливо семейство

Публикувана на: 28.11.2018г. 8321 прегледа

Тихомир Трайков: ,,Омъжи се за мен, Деси! Открито обичам, приемам и съм щастлив с теб във всеки един момент и съм изцяло себе си“

МАЛКО СЛЕД ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО Тихомир Трайков се престраши да предложи брак на своята любима Деси Владовска чрез това издание на вестника за община Полски Тръмбеш. Неговото послание е: ,,Омъжи се за мен, Деси! Открито обичам, приемам и съм щастлив с теб във всеки един момент и съм изцяло себе си“. Дали тя ще приеме? Може би да, но и да откаже, казва, че и така е щастлива.

„Традицията е едно, а любовта е друго нещо. Аз и така го обичам, а двете ми деца решиха от самото начало да му казват „тате“, разказва даровитата грънчарка при нашето гостуване в общия им дом в Раданово.

ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ ГОДИНА ТИХОМИР ОТ ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ отишъл в крайпътния магазин за всякакви причудливи изделия от глина на Деси Владовска да купи подарък за бившата си жена. Младият мъж бил чел за грънчарката, но още не я бил виждал. Поредния клиент излезли да посрещнат двете малки деца на грънчарката Десислава и Даниел. Тихомир

Трите деца (неговото в средата)

Трайков бил със сина си Илиян. Трите хлапета се заиграли и станали приятели веднага. Деси не излязла веднага, защото довършвала изделия в грънчарската си работилница в мазето.

„Накрая се появи и ме черпи с чай, но изпихме към три чайника с билки. Не спряхме да си говорим още първия път и така се започна. Станахме близки, много си допаднахме. Децата ни също. Един ден нейните деца ми написаха хартиено писмо, в което ме питаха дали може да ми казват „тате“. Аз приех и те ми викат сега така, защото до момента не е имало към кого да се обръщат така. Синът ми Илиян постоянно живее с майка си в Ямбол, но през ваканциите е с нас“, споделя Тихомир. Деси го допълва, че е много благодарна на бившата му жена, че го е оставила,

Големият домашен любимец в къщата винаги е на масата.

защото вероятно иначе нямаше да го има за себе си. Тихомир уточнява, че той обичал селото и градината, а тя градския лукс и заради това е разведен.

Е, съдбата явно си знае работата, защото ги е събрала с Деси – двамата обичат градината, екологичните храни, не ядат месо, нямат и не гледат телевизор, не търчат постоянно в делника си, винаги са усмихнати… Покрай нея той започнал да тренира йога, което е нейното друго много успешно хоби.

ЗАРАДИ ГРЪНЧАРСТВОТО ПЪК СЪБИРА ДЕЦА В РАБОТИЛНИЦАТА СИ от доста време насам. Малките идват с родителите си след записване и работят при Деси. Тя е родом от Троян, но преди години заедно с майка си си купува къща до главния път край Раданово. Идва с двете си малки деца, а голямата й дъщеря върви по нейните стъпки и учи в Троян. Никога преди не е имала постоянна връзка с мъж и евентуалният й брак с Тихомир ще бъде първият в живота на 39-

Работилницата на Деси, в която учи деца на грънчарство.

годишната дама, която се облича нестандартно, както и живее.

ВКОПАНА ОРАНЖЕРИЯ ПО СТАРА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА СТАРИ РАЗСАДИ И КНИГА

39-ГОДИШНИЯТ ТИХОМИР ТРАЙКОВ Е ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ ОТСКОРО, но е градинар по душа и го е наследил от дядо си, защото баща му е художник. Няколко години е работил като градинар в стопанството на фирма „Юнигаз“ в Полски Тръмбеш, преди това е бил елтехник в завода на „Делтакомелектроникс“, продавал е закуски и т.н. Накрая е узрял и започнал да произвежда в градината си зеленчуци, без да ги пръска. В началото спазвал указанията на агрономите, но после се отказал и започнал по съветите на дядо си Трайко, който се учил на градинарство в Чехия. После гледал по 5000 корена домати в Полски Тръмбеш и за едно лято изкарвал пари за един москвич, но това е било преди да фалира фабрика „Мизия“. Баба му била цял живот пощальонка, а от двамата Тихомир наследил любовта към земята и към българското. Чаровникът е плувец и спасител и доста време е работил и като такъв. Никога не е искал да напуска родния си Полски Тръмбеш.

Сега разработва уникална идея в двора на къщата на Деси в Раданово. Прави вкопана оранжерия по стара технология за стари разсади зеленчуци. Тези от магазина не стават и заради това той ползва запазените от поколения от домати, краставици и т.н. Не може да намери тиквички и засега ще ползва японски хибрид.

„Лехите ще са с дълбока пътека и ще се топлят от тръби, които ще задържат слънчевата топлина и ще я акумулират. Дори навън да стане минус 8 градуса, вътре няма да пада под нулата. Разсадите си събирам от баби, защото новите наистина се маносват. Това ще бъде върху 50 кв. м и се надявам напролет да продавам истински разсади, но отсега казвам, че няма да подарявам вече“, обяснява Тихомир.

Другото, което най-сетне той смята да направи, е да напише книга за градинарството и да я издаде. В нея ще има обяснения как се гледа всяка една култура без торове. Какво например се слага между доматите, за да няма трева? Знаете ли, че между пипера се засажда невен и така няма плевели?

„Всъщност вече 11 г. съм градинар и не ползвам препарати, всичко е биоземеделие и имам много добри постижения, които май е време да събера в книга. Мислех да я пиша миналата година, но срещнах Деси, дано успея сега“, казва още Тихомир.

СЛЕД ТОВА ДЕСИ ЧЕРПИ С БИОШОКОЛАД И БИОСЛАДКИ, НАПРАВЕНИ ОТ НЕЯ и децата от билки и семена от природата. Повярвайте, те са вкусни и различни. Като двамата влюбени, които живеят в свой свят, който им носи наслада и любов.

Нели СУКОВА

Сн. авторката и личен архив

loading...

Коментари за "Любовта към градинарството и грънчарството събира двама вегани в щастливо семейство"

  • 28.11.2018 в 15:22

    Познавам Тихомир и Деси. Наскоро им гостувахме. Те наистина живеят в техен вълшебен свят, обич и любов цари при тях. Желая им здраве, вдъхновение и многобройна челяд!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *