Момчето с метеорологичната станция се прочу и като студент в НВУ с нови разработки | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Момчето с метеорологичната станция се прочу и като студент в НВУ с нови разработки

Публикувана на: 28.11.2018г. 3148 прегледа

Константин Димитров от Полски Тръмбеш ходи в Брюксел с отбора, взел второ място в Академия за иновации

МОМЧЕТО ОТ ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ, КОЕТО НАПРАВИ ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ КАТО УЧЕНИК метеорологична станция в родния си град, уред за мерене на пулс и още куп изобретения вече прославя Националния военен университет в старата столица, където е студент. Константин Димитров учи сигнално разузнаване и електронна война и отново се занимава с изобретения.

Съвсем наскоро отборът от НВУ бе класиран на второ място в Академията за иновации у нас и една от наградите бе гостуване в Брюксел. Отборът студенти от военния университет “Васил Левски” Захари Парзулов, Константин Димитров, Светослав Славчев, Мадлен Пенева и Християн Ставрев разработват проект за джобни сателити, с който печелят второ място. Едно от приложенията на миниатюрните съоръжения е да улавят и връщат на земята “космически боклуци”, също – да измерват различни показатели в атмосферата и стратосферата, както и да служат за наблюдение и анализ с учебна цел.

„Всъщност наградата нашият отбор SPACE DIVISION получи преди пет месеца за участието ни в Innovation Hackathon от проекта Академия за иновации: ИДЕИТЕ 2018“. Станахме втори и сме горди с тази си победа. В НВУ главно се занимавам с учене по специалността. Заедно с колегите ми работим върху различни разработки в областта на космическите технологии, роботиката и комуникацията. Засега нямам нови награди, но в близко бъдеще очаквам да има такива. Ще има

Ученикът Константин Димитров с метеорологичната си станция.

и нови изобретения, но за момента са секретни и не мога да говоря за тях. Чувствам се полезен и доволен от себе си“, сподели Косьо.

18-годишният Константин Димитров бе лауреат на фондация „Миню Балкански” и получи втора награда за станцията си преди две години. Тя е мобилна и може да бъде поставена и да работи навсякъде, но засега действа в родния град на изобретателя си. Разполага със сензори за температура, влажност, скорост и посока на вятъра. Данните от сензорите се обработват за минути и се предават безжично посредством GSM, Wi-Fi и или Bluetooth модули. Освен това момчето имаше още награди за няколко свои изобретения в областта на електрониката.

НА 4 Г. КОСЬО ХВАЩА ПОЯЛНИКА, а като ученик бе направил и термометър за оранжерията в двора на къщата в Полски Тръмбеш. Термометърът първо измервал само температурата, а после и влажността. Той станал прототип на станцията. За него младият талант е използвал платка, към която са свързани сензори за влажност на почвата, за измерване на температурата и влажността на въздуха и за измерване на температурата на почвата, скоростомер за вятър и предавател за изпращане на данните.

В НАЧАЛОТО НА 2015 Г. УЧЕНИКЪТ СЕ ЗАПИСАЛ В ЕДИН АМЕРИКАНСКИ САЙТ за изобретения, който открил случайно. През февруари печели награда от различни машинки на стойност 273 долара. Споделил различни свои проекти. Качил термометъра, проект за възстановяването на една бормашина на немска компания и участвал в първия конкурс в този сайт. Уж на шега, но няколко дни по-късно получил съобщение, че е спечелил с идеята за бормашината. Пратили му комплект инструменти – дрелка, бормашина, ъглошлайф, и т.н. Тази награда била оценена на 273 долара, но у нас тези инструменти струват около 3000 лева. Подаръкът от Америка пък пристигнал точно за рождения ден на младежа и той се почувствал щастлив, оценен и забелязан. Освен това администраторите на сайта от Калифорния поели всички разноски за доставката на наградата до Полски Тръмбеш.

СЛЕД НАГРАДАТА ОТ АМЕРИКАНСКИЯ САЙТ КОНСТАНТИН ЗАПОЧНАЛ ДА СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ КОНКУРСА ЗА млад изобретател на фондацията в Стара Загора „Миню Балкански“. Състезанието било в края на юни 2015 г. в едно село край града. Косьо е единствен участник от Великотърновска област, при това като аматьор, без да е ходил на кръжоци или да е учил в специално училище. Константин Димитров е един от спечелилите второ място с изобретението си на мобилна метеорологична станция, за което получава 1500 лв. Сега като студент в НВУ той вече има други възможности, но мечтата му е все същата – да бъде изобретател.

Нели СУКОВА

Сн. архив

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *