Откриха ремонтирания читалищен салон в Павел за Деня на будителя | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Откриха ремонтирания читалищен салон в Павел за Деня на будителя

Публикувана на: 28.11.2018г. 1456 прегледа

Кметът на общината Георги Чакъров и председателят на настоятелството Катя Стамова официално прерязаха лентата на ремонтирания и неползван много години малък салон в читалището в Павел точно в Деня на будителя. Пожеланието бе често да има мероприятия, носещи култура и удоволствие за хората. Жителите на селото се интересуват от подобни събития, защото те носят гордост, вдъхновение и оптимизъм. И няма как да е другояче, когато видиш, че въпреки закритото училище, намаляващия брой на деца и млади хора на сцената на Народното читалище едно след друго се редуват поезия, възрожденски песни, български танци, хвалебствия за тези, които в трудни години са ни отваряли очите и сърцата за нашата история.

И този 1 ноември бе организиран от народно читалище „Изгрев-1900“. Много труд бяха положили читалищните дейци, за да подготвят програмата и да поканят гости. Председателят на читалищното настоятелство Катя Стамова и екипът й неуморно събираха и подредиха изключително интересна етнографска изложба, свързана с бита – носии, предмети, ползвани от павелчани преди 100 години. Оценявайки този ентусиазъм, много хора даряваха от сърце експонати, за да се обогати тази изложба.

Мероприятия се очертават и в бъдеще, защото пак в този ден се навършиха и 3 години от появата на клуба за народни танци „Павелски мераклии“. В празничната програма, която продължи над 4 часа, участие взеха група „Зорница„ при народното читалище в с. Масларево, певческа група към народното читалище в с. Страхилово, танцов състав и певческа група „Веселина“ при народното читалище – с. Каранци. Кулминацията дойде от изпълненията на танцовия състав „Мизийци“ при народно читалище „Постоянство„ – с. Петко Каравелово, и от рождениците от „Павелските мераклии“. Специална благодарност танцьорите от последните два танцови състава изразиха към ръководителката си Галина Бартолова, която за кратко време успя да ги изгради и сработи и вече показват класа и самочувствие.

Спомени за образователните институции – училище и детска градина, разказаха учителките Йорданка Романова и Надежда Димитрова и припомниха, че училището е закрито през 2008 година, а детската градина все още съществува.

Урокът по родолюбие, както бе наречен импровизираният час с участието на ученици и учителката Йорданка Романова, впечатли малки и големи с полезни знания за народните будители. И както винаги, Недялка Кънчева просълзи със своята декламация присъстващите, а Теодор Димитров – най малкият участник, се доказа с „Аз съм българче“.

Анка ЛИЧЕВА

Сн. личен архив

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *