„Зонта Интернешънъл“ чества 100 г. от основаването си

100 Г. ОТ ОСНОВАВАНЕТО СИ ЩЕ ЧЕСТВА „ЗОНТА ИНТЕРНЕШЪНЪЛ“ С БОГАТА ПРОГРАМА, КОЯТО ЗАПОЧВА ПРЕЗ НОЕМВРИ ТАЗИ ГОДИНА И ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДО НОЕМВРИ 2019 Г. 100 тома книги ще разпредели и дари на различни институции клубът и това е едно от най-крупните събития в програмата, посветени на юбилея. Книгите са дарение, предоставено от семейството на писателя Йордан Радичков, каза председателят на търновския клуб Красимира Коцева.

137 заглавия от дарението ще бъдат предоставени на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ и на Държавния военноисторически архив. Книгите са художествена, специализирана и научна литература и част от заглавията са от личната библиотека на големия писател. Книги има предоставени и от издателството, което е работило с Йордан Радичков. Всички книги са на български език и те ще достигнат до университети, училища и читалища.

100 стипендии ще присъди дамската организация. Клубовете в различните градове сами ще решат на кого и по какъв регламент да бъдат дадени средствата. Във Велико Търново за стипендиите ще могат да кандидстват млади жени – студентки в трите университета с активна гражданска позиция. Предвиждат се четири стипендии по 1000 лв. за следващите две години, каза Елина Александрова, която уточни, че програмата за 100-годишнината на организацията е обвързана с каузата на „Зонта”, насочена срещу насилието върху жените. В тази връзка знакови сгради в града ще бъдат осветени в жълто. На тази кауза е посветен и един лекоатлетически турнир за деца. Той е на 1 декември на закритата писта на стадион „Ивайло” във Велико Търново. Над 15 000 торбички с надпис „Не на насилието” с логото на „Зонта” ще бъдат разпространени в големите търговски обекти във В. Търново и областта, уточниха от организацията.

Пътуваща изложба, която разказва за развитието на статута на жената през последните 100 години, също е част от проявите на зонтианките. Експозицията вече е във Велико Търново, ще бъде представяна в градовете, където Зонта клубовете от България, Румъния и Македония развиват дейност. През март следващата година ще бъде проведена и балканска конференция „Жената на Балканите в следващите 100”. Предстои да бъде издадена книгата „Аз съм…”, в която ще бъдат разказани историите на 100 жени и тяхната роля за развитието на обществото. Зонтианките планират и автомобилен маратон, който ще обиколи 11 града. Първият е Скопие, последният – Велико Търново. Ще бъде издаден календар, посветен на годишнината и ще бъде валидирана пощенска марка. Зонтианките ще залесят гора със сто дръвчета, ще организират безплатни медицински прегледи, образователни лекции, пленери за жени творци.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.