Новини

Велико Търново напът да загуби 14 млн. лв. заради жалби срещу конкурса за нов градски център

Двама от участниците в процедурата я атакуваха в КЗК

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е НА ПЪТ ДА ЗАГУБИ 14 МЛН. ЛВ. ЗА НОВИЯ СИ ГРАДСКИ ЦЕНТЪР след жалби в комисията за защита на конкуренция (КЗК) срещу проведения международен конкурс. Контролният орган не уважи и искането на кметството и юристите му да бъде направено т.нар. „предварително изпълнение“ и независимо от процедурите по обжалването със спечелилия проект да кандидатстваме за финансиране по ОП „Региони в растеж“. По тази линия трябваше да получим над 7 млн. лв. за изграждане на нов конгресен център и допълнително още толкова за прилежаща инфраструктура, изграждане на улици и алеи в старото военно училище, което в момента прилича на минно поле.

Двете жалби са депозирани в края на октомври от „Ателие 3“ ДЗЗД и класираното на трето място в конкурса архитектурно бюро „Стивън Джордж интернешънъл“. Мотивите визират и редица процедурни нарушения покрай конкурса. Така пред кметството има два варианта, но и двата са свързани с протакане във времето, заради което парите по програмата ще се разпределят без нас. Даже и да се направи ново класиране на всички проекти от международния конкурс, какъвто е първият вариант, отново допираме до протакане. Във втория случай от КЗК можеха да позволят „предварителното изпълнение“ и така да успеем да спазим сроковете, но засега и това не става.

ОБЩИНАТА: „ДОКАТО ТРАЯТ ОБЖАЛВАНИЯТА И НОВИТЕ

ПРОЦЕДУРИ ПАРИТЕ ЩЕ СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ И ЗА НАС НЯМА ДА ИМА”

В писменото становище до антимонополната комисия, общинските юристи изтъкват, че конкурсът за проект на нов градски център е проведен, за да се кандидатства по ОП „Региони в растеж 2014 – 2020“, като новост за настоящия програмен период е фондът за градско развитие. Той е финансов инструмент, с който се осигуряват средства на 39 общини, сред които е и нашата. Според условията обаче подадените проектни предложения се разглеждат на няколко етапа до изчерпване на предполагаемия финансов ресурс. Така на практика община В. Търново е подготвена за кандидатстване с отличения в международен конкурс проект на арх. Клаудио Нарди, но не може да го направи. „От закъснението на изпълнението, заради обжалването, може да последва значителна и трудно поправима вреда“, категорични са общинските юристи. Те подчертават, че даже при връщане на процедурите жалбоподателите не биха спечелили заради пропуски в проектите им.

От КЗК излизат със становище, че не могат да допуснат участие на кметството до процедурата, тъй като нямало пряка заплаха за живота и здравето на хората, без обаче да се прецизират станалите вече инциденти, от които един завършил със смърт в старото военно училище и зеещите му ровове. Така искането на кмета Даниел Панов за предварително изпълнение е оставено без уважение. Определението на КЗК обаче подлежи на обжалване във Върховния административен съд. Това е единственият шанс Велико Търново да направи новия си градски център и да вземе 14-те милиона за него.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *