Велико Търново напът да загуби 14 млн. лв. заради жалби срещу конкурса за нов градски център | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Велико Търново напът да загуби 14 млн. лв. заради жалби срещу конкурса за нов градски център

Публикувана на: 29.11.2018г. 2630 прегледа

Двама от участниците в процедурата я атакуваха в КЗК

ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е НА ПЪТ ДА ЗАГУБИ 14 МЛН. ЛВ. ЗА НОВИЯ СИ ГРАДСКИ ЦЕНТЪР след жалби в комисията за защита на конкуренция (КЗК) срещу проведения международен конкурс. Контролният орган не уважи и искането на кметството и юристите му да бъде направено т.нар. „предварително изпълнение“ и независимо от процедурите по обжалването със спечелилия проект да кандидатстваме за финансиране по ОП „Региони в растеж“. По тази линия трябваше да получим над 7 млн. лв. за изграждане на нов конгресен център и допълнително още толкова за прилежаща инфраструктура, изграждане на улици и алеи в старото военно училище, което в момента прилича на минно поле.

Двете жалби са депозирани в края на октомври от „Ателие 3“ ДЗЗД и класираното на трето място в конкурса архитектурно бюро „Стивън Джордж интернешънъл“. Мотивите визират и редица процедурни нарушения покрай конкурса. Така пред кметството има два варианта, но и двата са свързани с протакане във времето, заради което парите по програмата ще се разпределят без нас. Даже и да се направи ново класиране на всички проекти от международния конкурс, какъвто е първият вариант, отново допираме до протакане. Във втория случай от КЗК можеха да позволят „предварителното изпълнение“ и така да успеем да спазим сроковете, но засега и това не става.

ОБЩИНАТА: „ДОКАТО ТРАЯТ ОБЖАЛВАНИЯТА И НОВИТЕ

ПРОЦЕДУРИ ПАРИТЕ ЩЕ СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ И ЗА НАС НЯМА ДА ИМА”

В писменото становище до антимонополната комисия, общинските юристи изтъкват, че конкурсът за проект на нов градски център е проведен, за да се кандидатства по ОП „Региони в растеж 2014 – 2020“, като новост за настоящия програмен период е фондът за градско развитие. Той е финансов инструмент, с който се осигуряват средства на 39 общини, сред които е и нашата. Според условията обаче подадените проектни предложения се разглеждат на няколко етапа до изчерпване на предполагаемия финансов ресурс. Така на практика община В. Търново е подготвена за кандидатстване с отличения в международен конкурс проект на арх. Клаудио Нарди, но не може да го направи. „От закъснението на изпълнението, заради обжалването, може да последва значителна и трудно поправима вреда“, категорични са общинските юристи. Те подчертават, че даже при връщане на процедурите жалбоподателите не биха спечелили заради пропуски в проектите им.

От КЗК излизат със становище, че не могат да допуснат участие на кметството до процедурата, тъй като нямало пряка заплаха за живота и здравето на хората, без обаче да се прецизират станалите вече инциденти, от които един завършил със смърт в старото военно училище и зеещите му ровове. Така искането на кмета Даниел Панов за предварително изпълнение е оставено без уважение. Определението на КЗК обаче подлежи на обжалване във Върховния административен съд. Това е единственият шанс Велико Търново да направи новия си градски център и да вземе 14-те милиона за него.

С. МАРИНОВ

loading...

Коментари за "Велико Търново напът да загуби 14 млн. лв. заради жалби срещу конкурса за нов градски център"

 • 29.11.2018 в 13:08

  Айдеее пак се о*кахме , каква я мислехме, каква стана тцтцтцтц … Те тези неща се мислят преди да се почне каквато и да е дейност, но при нас нещата са така и с Крайбрежна и с пасарелката и със северния пътен възел и какво ли още не, на приказки сме големи, но на дела хич ни няма. А дано за идните поколения стане тоя прословут център и всичките други не лоши идеи !

  Отговор
 • 29.11.2018 в 13:11

  Силното ЕГО на някои индивиди не позволява да са в равновесие с реалноста . Те трябва да се разграничат от останалите независимо по какъв начин.

  Отговор
 • 29.11.2018 в 13:40

  Като не става с този проект, кандидатствайте с проекта за ул.“Крайбрежна“. Поне това да се случи.

  Отговор
 • 29.11.2018 в 14:01

  Българска работа, но поне спестихте на ЕС доста пари. Като помисля, че на Чаршията ще отидат един милион лева по програма, за нищо и пак за нищо,пак по някаква програма за пак за нещо, от което пак нищо няма да излезе, а ние пак ще вървим по калпавите улици, като помисля всичко това , си казвам, че Бог си знае работата, в случая де.

  Отговор
 • 29.11.2018 в 14:16

  Така е когато в конкурса участват и независими от местните управници архитекти; Друго щеше да е ако конкурса беше само между местните (търновски) архитекти – победителя щеше да е ясен още преди „конкурса“; Неслучайно за новия болничен корпус, финансиран от сделката с Кауфланд, проектанта беше избран без конкурс…

  Отговор
 • 29.11.2018 в 15:12

  Комисията мислиха ли с главите си – и на непрофесионалистите им стана ясно от изложените проекти, че този не беше най-добрият.

  Отговор
  • 30.11.2018 в 0:40

   do Gneven :
   Ne, te mislqt s dzhobovete si, drugoto nqma nikakvo znachenie ! I taka e prez poslednite desetina godini , ne, che predishnite bqha cvete de !!
   Na Turnovo ne mu vurvi na upravnici, zhalko za hubaviq, istoricheski grad, koyto se izgubi mezhdu vsichkite nabutani edno v drugo betoneni nedorazumeniq !!

   Отговор
 • 29.11.2018 в 21:33

  Колега Гневен, прав си ! Не само първият, ами и всички отличени бяха слаби проекти. Имаше по-добри идеи сред останалите ненаградени. Затова трябваше да поканят смесен екип да направи нещо комбинирано от добрите идеи. Жалко че няма да използваме ЕС пари. Но по-добре, отколкото да построят вовеки веков някоя глупост. Може да кандидатстваме за „Крайбрежна“ – много полезен проект за връзка на стария град с пътния възел.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *