19 четения

Дарителка осигури нов кувьоз за болницата в Горна Оряховица

НОВ ТРАНСПОРТЕН КУВЬОЗ ЩЕ ПОЛУЧИ АКУШЕРО- ГИНЕКОЛОГИЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ в Горна Оряховица. Дарението идва след кампанията на Десислава Николова от Видин и фондация „Капачки за бъдеще“, които обединиха хиляди хора в каузата за събиране на средства за бебешки инкубатор в железничарския град. Апаратът е на стойност 23 000 лв., като сумата бе осигурена в рамките на месец. Болницата в Горна Оряховица е второто място, което Десислава подпомага. Преди това реализирала успешно акция за друг кувьоз в лечебницата в Червен бряг.

27-годишната благодетелка стартирала своята мисия, след като на бял свят се появил синът й. Събирането на средствата за кувьози, предназначени за болните в малките населени места, обаче провежда по доста любопитен начин. Вдъхновена от раждането на собственото си дете, написва книгата „Щастлива и красива бременност като моята”, в която разказва за деветте най-незабравими месеца от живота си, за страховете и перипетиите, през които преминава една бъдеща майка. Изданието се продава на цена от 12 лв., а всички приходи от него отиват за закупуването на бебешките уреди.

Към набраната сума се прибавят и дарения на частни лица и фирми и така за отрицателно време бе събрана сумата за нужния апарат за МБАЛ „Св. Иван Рилски“.

В кампанията са се включили също десетки българи от САЩ и Великобритания. Голяма част от средствата са набрани от двойки от цялата страна, които по време на сватбения ритуал са поканили гостите си да подкрепят каузата и вместо цветя да дарят средства за кувьози.

В акушеро-гинекологичното отделение на горнооряховската болница разполагат само с един такъв апарат, който обаче е стационарен и често се налага транспортирането на недоносени новородени до неонатологичния сектор в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ или до УМБАЛ в Плевен.

Другата седмица благодетелката, нейни съмишленици в каузата и представителите на фирмата доставчик, които ще монтират и тестват кувьоза на място, пристигат в Горна Оряховица.

На отделението ще бъде подарен и билирубинметър, с който безболезнено се измерват нивата на билирубин в кръвта на бебетата, вместо многократно да бъдат убождани.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *