Заради новите цени: Венцислав Спирдонов инициира учредяването на стипендии за талантливи ученици на Младежкия дом

ДА БЪДАТ УЧРЕДЕНИ НЯКОЛКО СТИПЕНДИИ ЗА ТАЛАНТЛИВИ ДЕЦА, КОИТО ПОСЕЩАВАТ ШКОЛИТЕ И КЛУБОВЕТЕ В МЛАДЕЖКИЯ ДОМ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ПРЕДЛОЖИ ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ВЕНЦИСЛАВ СПИРДОНОВ. Той поде тази инициатива вчера, след като съветниците в старата столица гласуваха да бъдат повишени таксите в Младежкия дом.

Венцислав Спирдонов призова колегите си и покани общественици да се включат в групата, която ще учреди тези стипендии и ще определи две или три деца от всички, които посещават клубовете и школите, достойни да посещават уроците без родителите им да заплащат такса. Стипендиите ще бъдат в размер на таксата, която детето дължи според заниманията, които посещава, коментира още председателят на Общинския съвет, който е категоричен, че бюджетът на общината няма да пострада, ако бъдат учредени няколко стипендии.

Цените на заниманията в Детската музикална школа стават 40 лв. при месечен норматив от 8 часа. С намаляването на часовете, пада и таксата. 30 лв. е месечната такса за децата, които посещават заниманията по керамика, в групите по изобразително изкуство, както и във вокалните групи, уроците по солфеж и краткосрочните курсове. При индивидуалното обучение по танци за групи до 5 деца таксата е 48 лв. за месечен норматив от 8 часа и 36 лв. при норматив от 6 часа. При груповото обучение по танци цените са съответно 35 лв. за 8 часа на месец, 26 лв. за 6 часа, 18 лв. за 4 часа и 13 лв., ако детето танцува само 3 часа. За първи път такса има и за театралната школа – там за четири часа месечно малките артисти ще плащат 20 лв.

50% от цената на услугата ще заплащат семействата за второто си дете, първото обаче ще плаща 100% от сумата. Третото дете е освободено от такса напълно, гласи предложението на администрацията. Облекчение има и за децата, които са сираци и полусираци. Ако посещават една форма на форма на обучение, те няма да дължат такса, но, ако се обучават във втора, заплащането ще е 50% от стойността на услугата. Промяната се налага заради регистрацията на Младежкия дом по ДДС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.