630 педагози от областта отиват на обучение по проект на МОН

630 ПЕДАГОЗИ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ ЩЕ ПРЕМИНАТ РАЗЛИЧНИ ОБУЧЕНИЯ ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА. Учителите сами ще могат да избират темите, по които да се квалифицират, каза началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева, която допълни, че обученията са станали възможни благодарение на нов проект на Министерството на образованието и науката. Проектът се нарича „Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти”. Започнал е през октомври и ще продължи 36 месеца.

Най-голям е броят на групите във В. Търново – 10, в Свищов са сформирани вече осем групи с учители, които искат да преминат квалификационни курсове. В Горна Оряховица групите са шест.

В министерската програма са заложени два вида обучения – краткосрочни и дългосрочни. След кратките курсове педагозите, които са се справили с обучението, ще получат и кредити. Вторият вид обучения ще дават на учителите квалификационна степен.

В рамките на дейностите по проекта се разработва информационна система за осъществяване на обученията. Педагозите от областта вече са се регистрирали в нея и чрез училището, в което работят, са избрали темите за обученията, в които искат да участват.

Регионалният инспекторат на образованието вече има сключени договори с 36 обучителни организации, сред които има и осем университета. Всички предложени от тях теми са включени в електронната система, за да могат учителите да избират в каква квалификационна форма да се включат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *