Историческият музей показва в Букурещ изложба за Руско-турската война

ИЗЛОЖБАТА „БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ ПРЕД ПРАГА НА НОВОТО ВРЕМЕ. ЗАБРАВЕНИ СНИМКИ И ГРАВЮРИ ОТ РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА” ПРЕДСТАВЯ В БУКУРЕЩ Регионалният исторически музей на Велико Търново. Музейната експозиция е открита в Общинския музей в Букурещ от Емил Врежаков, уредник в отдел „Нова и най-нова история”. На събитието присъства Любомир Николов, генерален секретар на Демократичния съюз на българите в Румъния, и представители на българската дипломатическа служба в румънската столица.

Изложбата ще гостува в румънската столица от 26 ноември до 9 декември 2018 г. в сградата на двореца „Палата Суту”, построена през 1835 г. в готически стил и обявена за исторически и културен паметник. След това ще бъде експонирана в Националния музей на румънска история до 20 януари 2019 г. Автори на изложбата са доц. д-р Светла Атанасова, Наталия Борисова и Емил Врежаков.

Експозицията е посветена на 140 години от края на Руско-турската освободителна война и подписването на Санстефанския договор и съдържа 59 изображения – гравюри, публикувани във френското издание „L’Univers illustre” по време на войната и слабо познати в обществото както в България, така и в Румъния. В изложбата са използвани и копия на снимки, направени от военните фотографи и кореспонденти Александър Иванов и Франц Душек, предоставени от Иво Хаджимишев и съхранявани във фонда на РИМ – Велико Търново.

Организатори на събитието са РИМ – Велико Търново, и двете музейни институции в Букурещ.

 

 

Емил Врежаков и Любомир Николов – генерален секретар на Демократичния съюз на българите в Румъния, при откриване на изложбата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *