Повече пари за хората и бизнеса, по-малко за властта е целта на „Демократична България”

Лидерите на политическото обединение представиха във Велико Търново своята програма

„ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ХОРАТА И БИЗНЕСА, ПО-МАЛКО ЗА ВЛАСТТА” Е МОТОТО НА ПРОГРАМА, КОЯТО ЛИДЕРИТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКО ОБЕДИНЕНИЕ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ ПРЕДСТАВИХА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО пред представители на бизнеса в края на миналата седмица. „Нашата цел е да бъдем реалната опозиция на властта, защото такава в момента няма. Категорични сме, че извънредни парламентарни избори са крайно наложителни, защото колкото повече правителството „Борисов 3“ остава на власт, толкова по-вредно е това за България. Сегашният модел на упражняване на властта има една цел – парите от бюджета и от европейските фондове да бъдат разпределяни в „обръчите от фирми на олигархични кръгове, близки до властта“, заяви на пресконференция в старата столица съпредседателят на обединението и лидер на „Демократи за силна България“ Атанас Атанасов. Той съобщи и това, че миналата седмица експертите на „Демократична България“ са внесли в парламента два законопроекта. Единият е за електронно, дистанционно гласуване и вторият е алтернативен – за въвеждане на гласуване по пощата. „Защото, каквото и да се говори, ако изборите не са честни, ако са манипулирани, представителството ще продължи да е такова, каквото е и в този момент. За нас е важно е по какви правила и как ще се проведат изборите догодина, за да могат да участват широк кръг активни хора, да се даде възможност и на българите зад граница да гласуват”, каза Атанас Атанасов.
„ТВЪРДЕ СКРОМЕН Е ИКОНОМИЧЕСКИЯТ РАСТЕЖ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ – ЕДВА 2 – 3,5%, КОЕТО Е НИЩО НА ФОНА НА ПОСТИГНАТОТО ОТ СТРАНИТЕ ОТ ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА”, заяви Владислав Панев, съпредседател и представител на „Зелените“.
Икономистът Георги Ганев допълни, че управляващите от ГЕРБ нямат нито един случай на намален данък или осигурителна ставка за всичките си години на управление. Затова според него и според цялото обединение въвеждането на необлагаем минимум към плоския данък на базата на минималната работна заплата ще облекчи хората с ниски доходи. Затова от в програмата на „Демократична България“ са разписани намаляване на общата за всички продукти ставка по ДДС на 18%, въвеждане на необлагаем минимум за данък общ доход и запазване на настоящата структура на преките данъци с ниски ставки от 10% за всички доходи – лични и корпоративни.
Правителството изпуска периода на благоприятната икономическа среда за реформи, е мнението и на съпредседателя на политическото обединение и лидер на „Да, България” Христо Иванов, който каза, че намеренията за Шенген и чакалнята на еврозоната са правилни, но са „празно обещание” заради пробива на пропускателния режим на летище София, констатиран на два пъти и особено заради скандала с продажбите на български паспорти, който шества по света.
С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *