66 четения

Шестокласник от Спортното училище поделя времето си между футболния терен и ателието по рисуване

ПОРТРЕТИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ, ВАН ГОГ, БОБ ДИЛЪН, БОБ МАРЛИ, МИК ДЖАГЪР, ФРИДА КАЛО, МОРГАН ФРИЙМAН И ОЩЕ КУП ВЪЗРОЖДЕНЦИ НА БЪЛГАРИЯ И ЛИЦА ОТ СВЕТОВНАТА СЦЕНА РИСУВА 12-ГОДИШНИЯТ ГАБРИЕЛ КРЪСТЕВ. Той е шестокласник в Спортното училище на Велико Търново, член е на футболния отбор на „Етър“ – набор 2000, където играе на позицията десен бек. Малчуганът учи рисуване в артцентъра на Галя Николова в старата столица. Ходи на уроци два пъти в седмицата и всеки път си тръгва с един готов портрет. Казва, че отдавна им е изгубил бройката, но когато става дума за това, се опитва наум да пресметне колко човешки лица е нарисувал. „Аз идвам тук от осемгодишен. Започнах да посещавам часовете, защото мама рисува и ми стана интересно. Тя не е професионален художник, работи в Спешна помощ, обаче аз знам, че тя е чудесен художник. Когато тръгнах на уроци, в началото правехме репродукции на известни художници, но на мен повече ми харесва да рисувам хора. Понякога намирам интересни лица в интернет, друг път рисувам известни хора. И всеки път е различно, защото всеки от нас има различни черти, очи, нос, уста, скули“, казва Габриел.

Заради странните и необичайни черти на Фрида Кало, той е правил вече няколко портрета на тази известна жена. Няколко пъти е рисувал и учителката си Галя Николова, която признава, че портретите, които 12-годишният Габриел Кръстев й е правил, са най-хубавите, които тя притежава.

„Най-трудно ми е да направя устата. Не знам защо, но е сложно да пресъздам устните. И очите ме затрудняват понякога. При тях ми е по-ясно защо е трудно – в очите е събрано много от характера на човека и от това как той се е чувствал в мига, в който е направена снимката, по която аз рисувам. Ако се чудя жена ли да нарисувам, или мъж, избирам женския портрет. Мъжките черти са някак по-груби, докато при жената е различно. Дори и възрастна да е, тя пак е красива“, обяснява Габриел и признава, че, седне ли пред бялото платно, забравя за всичко останало, даже и за нерешените задачи по математика.

Със замах и с огромна лекота рисува Габриел. Без да има представа от психология, малчуганът улавя финия характер на човешкото лице, казва неговата учителка по рисуване Галя Николова. Често рисува с въглен, но много обича да прави портретите си и с маслени бои, защото тогава може да си играе и с цветовете. Рисува на картон и на платно и казва, че платното е по-удобно за него, защото, когато допусне грешка, може да я поправи. „Не ми се получава винаги от първия път. Понякога нещата някак се завързват и не става, и не става. Тогава се ядосвам, започвам да мрънкам и добре че е г-жа Николова да ми покаже какво точно не правя добре“, признава Габриел, който поделя времето си между ателието по рисуване и футболния терен. Казва, че и на двете места е щастлив, но ако точно в момента му се наложи да избира, сигурно ще спечели рисуването.

ПОРТРЕТ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ, РИСУВАН ОТ ГАБРИЕЛ, УКРАСЯВА КЛАСНАТА СТАЯ, В КОЯТО МАЛКИЯТ ХУДОЖНИК УЧИ В СПОРТНОТО УЧИЛИЩЕ. Той нарисувал Апостола по поръчка на класната си ръководителка и трябвало да се справи със задачата за много кратък срок, за да може Васил Левски да си е на мястото за откриването на учебната година.

Габриел вече има достатъчно качествени портрети за цяла изложба и Галя Николова се е заела с мисията да намери точното място, където да покаже картините на своя талантлив възпитаник.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!