11 четения

До края на декември може да сменим личния си лекар

Декември е времето, в което здравноосигурените лица могат да сменят личните си лекари, като се регистрират при други общопрактикуващи медици. Опцията се предлага само два пъти в година – сега и през април, и обикновено причина за промяната е недоволство от страна на пациентите.

За целта не е нужно отписване от листата на досегашното джипи, просто се подава специална бланка, която може да бъде изтеглена безплатно от интернет на страницата на НЗОК – www.nhif.bg, в секция „Вие питате”.

Формулярите могат да се открият и в специализираната книжарница за медицински документи във Велико Търново, намираща се на ул. „Цар Освободител“ N 1.

Необходимият документ се попълва от хората и се носи при новия личен лекар заедно със здравната книжка и документ, удостоверяващ здравноосигурителния статус. Не е нужно да се ходи при предишното джипи за отписване, тъй като Здравната каса има ангажимент да го уведоми за това.

Право на нов избор на лекар пациентите могат да правят и през останалото време, но само при промяна на настоящия си адрес. За целта се подава молба и разрешение на директора на съответната районна здравна каса.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!