35 четения

Отново мръсен въздух трови жителите на Горна Оряховица

Два пъти над нормата съдържание на фини прахови частици във въздуха бе отчетено в понеделник сутринта в Горна Оряховица. Данните идват от интерактивната карта към Европейската агенция по околната среда и Европейската комисия, която показва качеството на въздуха в Стария континент. Тя предоставя информация от над 2000 измервателни станции.

Според https://waqi.info/ замърсяването в Горна Оряховица вчера сутринта влиза в категорията „Замърсяване, усещано от чувствителните групи”. Това ще рече, че проблемът засяга предимно пациенти с хронични белодробни заболявания, но и застрашава много жители, склонни към инфекции на горните и долните дихателни пътища.

Миналата зима същата платформа отчете в железничарския град четири път над нормата съдържание на фини прахови частици и това го прати в челната тройка на негативната класация за места с най-мръсен въздух у нас.

Единствено по-зле в понеделник е била ситуацията в Русе – градът, който влиза в категория „Нездравословно”, а София – в „Опасно”.

Община Горна Оряховица разработи преди време програма до 2020 година за намаляване нивата на замърсяване на въздуха. Тя включва монтиране на филтри на комините, допълнително озеленяване в междублоковите пространства и други мерки. От местната администрация излязоха с апел към гражданите, които използват дърва и въглища, да сменят отоплението си с екологично. Хората обаче очевидно не са направили промяната, тъй като още в началото на зимата интерактивната карта отчита сходно с миналогодишното замърсяване.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *