6 четения

Търновка участва в проект за проучване популацията на вълци в Норвегия

Златина Христова шест месеца обитава специална къща край Тромсьо в пълна изолация от света

 

Златина Христова от Велико Търново е сред малцината жени, дръзнали да участват в проект за проучване популацията на вълци в мразовитата Норвегия. 28-годишната жена е ангажирана в проучването на хищниците за втори път, а работата й е свързана с фотографиране на животните, които са защитени от държавата, но въпреки това са огромен интерес за ловците. Болярката работи в екип с местен жител на страната, който от години е посветен на каузата за опазването на четириногите.

Мисията на Златина и колегата й е с времетраене по 6 месеца. Двамата обитават специална къща, тип научен лагер, в района на най-големия град в северната част на Норвегия – Тромсьо. Работата изобщо не е лека, макар на пръв поглед да изглежда, че е по-скоро приятно прекарване на време с фотоапарат в ръка. Младата жена прекарвала часове в снимки на вълците, които по нейни думи са изключително интелигентни същества и изобщо нямат нищо общо с образа им в българския фолклор и народни приказки като глупави и податливи на чуждо влияние.

Златина разказа, че тези бозайници са особено задружни и неслучайно се движат в глутница. Голям интерес на научния проект е моментът на ловуване. Става дума за разпределянето на отговорности сред най-силните мъжки, които гонят и убиват плячката, а след това разпределят месото. Особено предпазливи и съобразителни са, когато в групата им има бременна вълчица. Тогава работата на Златина става много опасна, защото обонянието на вълците засича всякакви обекти на голямо разстояние. Златина разказва, че е имало случаи на ранени нейни колеги, затова, макар участието в проучването да е атрактивно и интересно, става все по-непривлекателно.

Едно от най-неприятните неща по време на шестте месеца е тежката изолация от света. В къщата в гората, която обитават, няма телевизия, нито интернет, тъй като местността е особено отдалечена и няма обхват с телекомуникационните компании. Шегува се, че по това си прилича с условията на живот в къщата на Big Brother, само където липсва 24-часовото наблюдение.

Благодарение на престоя си в Тромсьо успяла да направи и снимки на един от най-популярните природни феномени в света – Северното сияние. По нейни думи то води в Норвегия хиляди туристи и фотографи. Казва, че това е гледка, която спира дъха и всеки път омагьосва зрителите си. Цветните ивици, които се рисуват в небетоq извършват хаотични движения и всеки път танцът е различен.

Младата жена допълни, че обича да снима и лосовете. Те също са много опасни заради острите си рога и не бива да се подценяват срещите с тях. Веднъж обаче представител на едрия вид елени дошъл на по-малко от метър разстояние от нея и тя успяла да го снима отблизо.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *