7 четения

В старата столица откриха изложба базар по повод Международния ден на хората с увреждания

Фоайето на сградата на Община Велико Търново бе украсено с многобройни красиви артикули, подредени в изложба базар по повод Международния ден на хората с увреждания 3 декември. Всички изделия на щандовете са дело на общинската организация на Съюза на инвалидите в България. Представените творби са плод на целогодишния труд на хората с увреждания, работещи доброволно към артателието на формированието, сподели Йотка Вълева, председател на организацията.

„Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на материали, с които и през 2019 година да продължи дейността на ателието. За в бъдеще ще си вземем поука и ще оставим изложбата свободна за посещение поне още два дни след Международния ден на хората с увреждания“, коментира Вълева.

На щандовете бе представено огромно разнообразие от ръкоделия и сувенири. Особено впечатляващи бяха красиви кукли, на които членове на организацията собственоръчно бяха ушили български народни носии, картини от сухи цветя, картички с шевици, изящни плетива на една кука.

Много от членовете на организацията са доказателство за огромния потенциал на хората с увреждания, тъй като са успели да се реализират успешно на пазара на труда. Десетки от тях имат добри професии и работят наравно със здравите в редица обществени институции и частни фирми.

„Имаме наши членове в регионалния музей, регионалната библиотека, дирекция „Социално подпомагане“ и т. н. Тази програма, която стартира към Бюрото по труда, отвори много свободни позиции за хората с увреждания и това е голяма подкрепа за нас“, коментира Вълева.

В организацията членуват 400 души.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!