4 четения

Никулденският шаран закова 6 лв. във Велико Търново, толстолобът е най-евтин – 3 лв.

Шаранът за Никулден във Велико Търново е поскъпнал с 50 ст. спрямо миналата година. Търговците го обясняват с поскъпването на всички хранителни продукти. Въпреки повишението клиенти обаче не липсват. Още в ранни зори вчера се извиха опашки пред рибните магазини.

Цената е причина много търновци да заменят шарана с други риби. Най-предпочитаната алтернатива е толстолобът, който се продава за 3 лв./кг, както и през 2017 година. Сомът, уловен в родните водоеми, струва 10 лв./кг, а американският излиза 4,90 лв./кг. Бялата риба пък се търгува за 10 лв./кг.

Поскъпване има не само при шарана, но и при други риби. Хекът миналата година беше 7 лв./кг, а сега е с 1,50 лв. повече. Скумрията също е поскъпнала и се продава за 6,50 лв./кг. Паламудът и пъстървата излизат по 9 лв./кг, а ципурата – 13 лв./кг. Най-скъпи са калканът – 28 лв./кг и белугата – 36 лв./кг.

Много от ресторантите и заведенията за хранене в старата столица приемат заявки за приготвяне на традиционното блюдо за празника. Най-ниската цена, която предлагат, е 25 лв. за 2 кг. сготвен шаран.

За да се гарантира качеството на предлаганите в търговската мрежа риби и рибни продукти, от началото на декември инспекторите от Областната агенция по безопасност на храните стартираха засилени проверки, заяви директорът на институцията д-р Станимир Спасов. От контролното ведомство съветват хората да не купуват риба от нелицензирани търговци, а ако станат свидетели на нередност, да сигнализират за това горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *