6 четения

140 са доброволците в област Велико Търново, свободните места са 80

140 СА ДОБРОВОЛЦИТЕ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОИТО СА ГОТОВИ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ИЗВЪНРЕДНИ СИТУАЦИИ С БЕДСТВИЯ И АВАРИИ. На територията на областта са създадени 10 доброволни формирования и те функционират във всяка община. Това стана ясно вчера по време на семинар за дейността на доброволните формирования, който се проведе в Областната управа в старата столица. Гл. комисар Костадин Чифлигаров от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ представи цифрите и каза, че службите могат да разчитат винаги на около 40 души или това са най-активните 20 – 30% от всички, които са се записали за доброволци. „Такава е световната статистика. Това са хора, които можем да изкараме на момента да помагат при бедствия. Те са обучени, екипирани и застраховани и ефективно могат да се включат в спасителни и гасителни действия, така че да помогнат на гражданите на територията на областта“, каза още гл. комисар Чифлигаров. И подчерта, че все още има свободни 80 места.

„За попълване на тази бройка можем да ползваме младежи на възраст от 16 до 18 години. Идеята е в това, че до 16 години децата минават през нашите младежки отряди „Млад огнеборец“. След това, за съжаление, никой не работи с тях, но въпреки това те могат да станат млади доброволци, а след това и доброволци“, категоричен е гл. комисар Чифлигаров.

Държавата осигурява на доброволните формирования средства за закупуване на екипировка, обучава доброволците си, има и възнаграждения за участие в дейности по предотвратяване на последиците от бедствия, пожари и други извънредни ситуации. Застраховката и обучението на един доброволец годишно излиза около 200 лева. От следващата година ще бъдат отпускани 400 лева за възнаграждение на доброволците за участие в акции или обучения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *