30 студенти от ВТУ посрещат 8 декември със стипендии за успех и отлични постижения | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

30 студенти от ВТУ посрещат 8 декември със стипендии за успех и отлични постижения

Публикувана на: 06.12.2018г. 810 прегледа

Носителят на Академичната награда Борислав Анчев стана ректор за един ден

 

ПОВЕЧЕ ОТ 30 СТУДЕНТИ НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПОЛУЧИХА ВЧЕРА СТИПЕНДИИ И НАГРАДИ ЗА ОТЛИЧНИЯ СИ УСПЕХ И ПОСТИЖЕНИЯ В РАЗЛИЧНИ ОБЛАСТИ по време на тържественото събрание, посветено на Студентския празник – 8 декември.

Със слово на ректора на вуза проф. д-р Христо Бонджолов започна събранието. Редом до проф. Бонджолов застана и тазгодишният носител на Академичната награда на Община Велико Търново Борислав Анчев, който беше избран да бъде и ректор за един ден. Приветствие към своите колеги поднесе и председателят на Студентския съвет Иван Маринов, а от името на чуждестранните студенти, които се обучават във Великотърновския университет, говориха Пабло Фернандез Рико, който учи в Университета в Гранада, Испания, и е тук по програма „Еразъм+”, и Уан Дзъ Сюен и Ци Син Ю от Китайската народна република. Двете студентки са на едногодишно обучение по специалност „Българска филология“ по линия на споразумението за сътрудничество в областта на образованието между образователните министерства на двете страни.

Единадесет души – по един студент от всеки факултет на ВТУ и по един от филиала във Враца и Педагогическия колеж в Плевен, получиха стипендиите на Академичния съвет. Отличията са размер на 1000 лв.

Ректорът проф. д-р Христо Бонджолов връчи личната си стипендия от 900 лв., която се дава за четвърта поредна година. Стипендията е учредена на името на чл.-кор. проф. Александър Бурмов, основател и първи ректор на Великотърновския университет, по случай 100-годишнината от неговото рождение. Тазгодишният носител е Генка Атанасова, която учи паралелно две специалности. Тя е студентка IV курс редовно обучение по педагогика на обучението по история и география и II курс задочно магистър по право.

За втори път беше връчена и стипендия на името на проф. д.ф.н. Георги Димов. Тя е учредена от неговия син Христо Димов и носителят е Елица Топалова, специалност „Българска филология“, четвърти курс.

За четвърти път възпитаникът на Педагогическия факултет Павел Стойчев даде три еднократни стипендии от по 250 лв. на отлични студенти, които се занимават активно с доброволческа дейност и са избрали да учат специалност „Социална педагогика“. Носителите тази година са Мария Иванова и Венетка Стойчева – и двете с успех 6,00, и Моника Вескова с успех 5.94. И трите са в четвърти курс.

Девет изявени студенти, по един от всеки факултет, бяха отличени с традиционните вече стипендии от Алианц банк България по случай 8 декември. Стипендията е еднократна и е в размер на 500 лева.

На тържественото събрание бяха обявени и отличилите се в различни области студенти от Великотърновския университет. 37 момичета и момчета са спечелили първи места на световни, европейски и национални шампионати, състезания и конкурси и имат значими научно-художествени и спортни постижения, както и активна обществена дейност. Всички те бяха наградени от ректора с книги от поредицата „Достойно есть“ на търновското издателство „Абагар”.

АКЦЕНТЪТ НА ПРАЗНИКА БЕШЕ ВРЪЧВАНЕТО НА АКАДЕМИЧНАТА НАГРАДА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Отличието е в размер на 5000 евро и се дава вече 18 години. Носителят на Академична награда 2018 г. е Борислав Анчев, завършил Великотърновския университет през академичната 2017 – 2018 г., специалност „Педагогика на обучението по математика и информатика“ със среден успех от семестриални изпити отличен 5.87 и 6.00 от държавните изпити.

Борислав е носител на многобройни награди от участия в национални и международни състезания.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав Стефанов

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *