192 четения

Гномчета са хитът на майсторка на коледни украшения от вестници

Христина Узунова от Сухиндол е залята с поръчки за 45-сантиметровите вълшебни човечета

 

КОЛЕДНИ ГНОМЧЕТА ОТ ВЕСТНИЦИ СА НОВИЯТ ХИТ ЗА УКРАСА НА ЕЛХАТА, които излизат от сръчните ръце на самоуката майсторка от Сухиндол, и Христина Узунова е залята с поръчки за малките вълшебни човечета.

„Гномчетата са декор за под елхата и създават много вълшебно настроение. Вместо често срещаните Дядоколедовци, с които заляха пазарите, по-предприемчивите хора предпочитат гномчетата. Високи са около 45 см и наистина се превърнаха в хит”, разказва Христина.

Поръчките за нейните прочути шейни от вестници също не спират този декември. Миналата година интересът към тях понамалял, но сега отново расте. Фотосесиите на малки и големи за коледни картички и календари отново са с такива шейни, отчита още майсторката от работилница „Сръчност и красота” в Сухиндол. Постоянни клиенти имат и ботушите, които се слагат до коледните елхи, а хората искат размери до 60 см.

Христина Узунова работи сама в дома си и вече шеста година с въображение твори красота от… вестникарска хартия. Няма скица или макет за коледните украшения, защото те са в главата й. Трябва само любов и вдъхновение. И, разбира се, майсторлък и сръчни ръце.

Вълшебните гномчета

ПРЕЗ 2012 Г. ТЯ НАПУСКА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ В ПАВЛИКЕНИ, където била управител, защото имала нещо като провидение, че трябва да работи с ръцете си. Можела да отвори пекарна, тъй като месенето на хляб и тестени изделия също й се удавало. Освен това била потомък на хлебар. Все по това време на едно сметище видяла захвърлени кошници и дамаджани и тогава й хрумнало да ги върне към живот и да ги облече в нови дрехи. Събрала край реката папрат, върбови клонки и какво ли още не, за да опита да плете с тях, но така и не се получило.

„После открих, че вестникарската хартия е прекрасна точно за изработка на различни предмети и за обличане на стари вещи. Така ми хрумна да правя различни коледни подаръци от хартия. Но процесът, докато се стигне до пръчката и после до огъването, никак не е лесен и евтин“, разказва Христина.

След това показва как точно го прави – реже вестника на тънки лентички, увива ги около обикновен тънък бамбуков шиш и така се получава хартиената тръбичка, която се обработва с хартиено лепило, после слага лак, байц и тръбичката се превръща в своеобразна прежда. Правенето много прилича точно на преденето, което е било основна част от бита на българина. Като нагъне 1000 тръбички, ги боядисва в различни цветове и започва да плете.

ПОСЛЕ ИДВА РЕД НА ФАНТАЗИЯТА И В МАЛКАТА РАБОТИЛНИЧКА се раждат шейна, ботушче, саксия, камбанка и тази година гномчета. Белотата Христина прави с пръски от латекс, ползва обикновени боички или за яйца.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!