Николай Лещаков решава съдбите на чужденците в областта, тази година не е отказал на нито един | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Николай Лещаков решава съдбите на чужденците в областта, тази година не е отказал на нито един

Публикувана на: 06.12.2018г. 1462 прегледа

Началникът на група „Миграция“ е поел присърце драмата на Наталия от Киргизстан

 

НИКОЛАЙ ЛЕЩАКОВ УПРАВЛЯВА ТРЕТА ГОДИНА ГРУПА „МИГРАЦИЯ” в Областната дирекция на МВР във Велико Търново. Преди това 45-годишният търновец е бил анализатор, а в системата работи вече 27 години. Показва се в публичното пространство за пръв път. Женен за говорителката на Окръжна прокуратура Катерина Лещакова, имат две деца и обичат да спортуват заедно, когато им остане време за това. На бюрото му има тесте с документи и копие от статията във в. „Борба” за драмата на Наталия от Киргизстан, която от 20 г. няма документи за самоличност и живее със съпруга си българин в Страхилово. Не само тази история шефът на група „Миграция” е поел присърце, защото работата му е свързана с човешки съдби.

„Много пъти ми е тъжно, но законите трябва да се спазват. Въпреки това сега правим и невъзможното да помогнем на Наталия и на дъщеря й Светлана, която същото няма никакъв статут за престой у нас”, казва днешният именик.

ЗА ПЪРВОТО ПОЛУГОДИЕ НА ТАЗИ ГОДИНА СА ПРИЕТИ И ОБРАБОТЕНИ документи на 112 граждани от трети страни за продължително пребиваване, на 27 души е разрешено постоянно пребиваване, а дългосрочно са оставени у нас шестима. Не е отказано на нито един. Повечето от чужденците от трети страни са руснаци и турци, има и нигерийци, които учат във ВТУ. Според Николай Лещаков малцина са запознати със закона за чужденците и това е сериозен проблем, който често води до лични драми. Заради това той припомня, че в България се влиза с разрешение на външно министерство или посолството в съответната страна с виза „Д“, която трябва да отговоря на съответните условия. След това задължение на съответния чужденец от трети страни извън Евросъюза е да се регистрира в група „Миграция” в срок от 3 дни. Това би трябвало да се обяснява на чужденците, а и те са длъжни да познават закона ни. Преди да им изтече визата, тези хора трябва да отидат в съответните служби за административен контрол в дирекциите на МВР и да си подадат заявление за продължаване срока на визата. В много редки случаи се правят откази, които може да се обжалват в съда, но заплетени казуси, които да се влачат с години, при нас няма.

ДВА СА СЛУЧАИТЕ, ПО КОИТО УСИЛЕНО РАБОТЯТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Единият е за съдбата на младеж, който е роден и изоставен в родилното от майки си румънка. После нито тя, нито баща са го потърсили. С много усилия група „Миграция“ е успяла да помогне по този казус, но младежът все още няма документи за самоличност.

Другият случай е на Наталия от Киргизстан. „Веднага след статията във вестника отидох лично в Страхилово при семейството. Събираме документи. Още при пристигането в България е трябвало да си извади визата за пребиваване. Сега тя се води незаконно пребиващата, нищо че има брак с българин. Няма и задграничен паспорт, той е изтекъл отдавна, но можем да издадем пасаван. С него обаче тя трябва да отиде в Турция или в родината си, за да си извади нов паспорт. Това сме го обяснили вече. Същото е положението и с дъщеря й Светлана, на която съдът е отказал статут на бежанец още преди няколко години и решението е влязло в сила. Хората имат тези решения, но защо не са действали, не знам. Сега правим всичко по силите си да помогнем, но няма да е лесно. Тъжно, това са човешки съдби и човешка трагедия. В Киргизстан тези хора нямат дом, продали са всичко, няма как да се върнат там, няма къде…“, казва Николай Лещаков.

ЩЕ СЕ ТЪРСИ СЪДЕЙСТВИЕ ОТ ДИРЕКЦИЯ „МИГРАЦИЯ” В СОФИЯ И ОТ ДРУГИ СЛУЖБИ според правомощията на търновската полиция. За да направи едно от двете – отиване в Турция за документ или в родината си, на Наталия и дъщеря й ще са нужни пари. Тези хора обаче са бедни и едва свързват двата края. Така че богатите и тези с власт, при които години наред съпругът Петър Станчев е ходил за помощ, могат сега да направят поне това – да помогнат с парични средства.

Нели СУКОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *